CARA AKTIFKAN FAVEPAY WALLET (Cara Daftar & Penggunaan FavePay)

CARA AKTIFKAN FAVEPAY WALLET (Cara Daftar & Penggunaan FavePay)

CARA AKTIFKAN FAVEPAY WALLET

 Kini di Malaysia kebanyakkan orang sudah mula menggunakan perkhidmatan di dalam talian (online) yang lebih memudahkan pelbagai urusan termasuklah transaksi pembelian online tanpa menggunakan wang tunai, salah satunya adalah Fave wallet.

Bagaimana cara aktifkan Fave wallet? Disini kami kongsikan caranya, semoga membantu.

APA ITU FAVE

Ditubuhkan pada tahun 2015, Fave adalah platform fintech Asia Tenggara yang berkembang pesat; menyediakan aplikasi pembayaran pintar untuk generasi pengguna pintar untuk membayar & menabung.

‍Fave memperkasakan perniagaan luar talian untuk berkembang dan terhubung secara digital kepada pelanggan  dengan cara yang baru memberikan pengalaman pembayaran dan penjimatan QR yang lancar pada setiap transaksi digital.

Sementara itu, FavePay adalah cara cepat dan mudah untuk membayar dengan telefon pintar anda di restoran dan kafe kegemaran anda, dan dapatkan pulangan tunai sehingga 30% segera. Tiada lagi kad meleret atau mengira wang tunai. Makan sahaja, minta bayar dengan FavePay, dan nikmati pulangan tunai di tempat terbaik di bandar!

 MUAT TURUN APLIKASI

Anda seharusnya memuat turun aplikasi Fave terlebih dahulu, berikut adalah pautan aplikasi

CARA AKTIFKAN FAVEPAY WALLET

Setelah anda install aplikasi FAVE, berikut adalah cara pengaktifan Fave wallet anda:

 1. Buka aplikasi Fave anda dan klik register
 2. Pada menu utama, pergi ke tab menu ‘Me’
 3. Seterusnya klik pada ‘Setting’
 4. Dayakan ID Wajah atau Kod Laluan
 5. Ikuti arahan selanjutnya untuk aktifkan Fave wallet anda
 6. Selesai

CARA PENGGUNAAN FAVEPAY WALLET

FavePay hanya tersedia untuk rakan kongsi terpilih di aplikasi mudah alih Fave. Untuk menggunakan FavePay, pergi ke rakan FavePay; ia hanya boleh digunakan semasa anda membayar bil anda di outlet. Ikuti langkah berikut untuk membayar dengan FavePay:

 • Imbas kod QR FavePay: Setiap pasangan mempunyai kod QR yang unik; ketik butang ini dan imbasnya
 • Taipkan jumlah bil anda: Cukup masukkan jumlah bil anda, tambahkan kod promo (jika ada),
 • Klik BAYAR SEKARANG untuk menyelesaikan pembayaran. Pengguna baru perlu memasukkan butiran kad kredit / debit mereka.
 • Dapatkan cashback: Dapatkan cashback rakan kongsi segera sehingga 20% berdasarkan jumlah bil yang dibayar (tidak termasuk jumlah yang dibayar dengan kod promo dan cashback) untuk digunakan pada lawatan seterusnya ke kedai tersebut
 • Harap maklum bahawa tidak semua rakan kongsi memberikan pulangan tunai kepada rakan kongsi.

SOALAN LAZIM

Bolehkah saya membatalkan transaksi FavePay saya?

 • Transaksi FavePay dibuat setelah anda menerima perkhidmatan anda dan oleh itu tidak dapat dibatalkan oleh anda. Namun, dalam kes di mana jumlah yang salah telah dibayar, anda boleh meminta pasangan untuk membatalkannya * dalam tempoh 24 jam.
 • Untuk semua transaksi yang dibuat dengan kad (debit / kredit) / E-Wallet (Boost / GrabPay) **, setelah pasangan membatalkan transaksi pada akhirnya, wang anda akan dikembalikan kepada kad / E-wallet anda. Masa pemprosesan untuk pengembalian wang ke kad adalah 7-14 hari bekerja. Bayaran balik ke E-Wallet akan diproses dalam 24 jam dari waktu pembatalan.
 • Untuk semua transaksi yang dibuat dengan kad / E-Wallet dan Fave Cashback, pembayaran balik akan dibuat ke akaun kad / E-Wallet dan Fave. Fave Cashback akan sah selama 3 bulan dan secara automatik digunakan pada transaksi seterusnya dengan kami, di seluruh laman web.

Kad apa yang boleh anda gunakan untuk membayar dengan FavePay?

FavePay menerima kad kredit / debit MasterCard, Visa, dan AMEX. Anda boleh terus menggunakan kad yang disimpan di Fave jika anda pengguna yang ada. Jika tidak, jika anda pengguna baru dan ingin membayar dengan FavePay, anda perlu memasukkan kad anda.

Di mana saya boleh menggunakan FavePay?

Anda boleh menggunakan FavePay di ratusan Rakan Kongsi di Singapura dan pelbagai bandar di Malaysia. Cari rakan kongsi FavePay kegemaran mengikut kategori atau dengan memasukkan kata kunci di bar carian di Tab Jelajah

 

ARTIKEL LAIN

CARA GUNA MYKAD SEBAGAI TOUCH ‘N GO( Link & Semak Baki Di TnG eWALLET)

LUPA NOMBOR PIN eWALLET Touch ‘n Go Boost (Cara Reset Jika Terlupa)

CARA DAFTAR LAZADA WALLET MALAYSIA (AKTIFKAN DAN TOP UP SEBELUM GUNA)

Leave a Comment