CARA BATALKAN JARINGAN PRIHATIN(PILIH TAWARAN SYARIKAT TELEKOMUNIKASI LAIN)

CARA BATALKAN JARINGAN PRIHATIN(PILIH TAWARAN SYARIKAT TELEKOMUNIKASI LAIN)

CARA BATALKAN JARINGAN PRIHATIN

Adakah boleh cancel bantuan Jaringan Prihatin jika anda tersalah pilih pakej subsidi ini?Ya,anda boleh berbuat demikian.Bagaimanakah cara batalkan Jaringan Prihatin?

Jika anda telah berdaftar untuk program Jaringan Prihatin dengan syarikat telekomunikasi terpilih dan ingin bertukar ke tawaran oleh syarikat yang lain, anda boleh berbuat demikian.

Siapakah yang layak dapat ewallet sebanyak RM150 bermula 1 Jun 2021?

BOLEH KE CANCEL/BATALKAN JARINGAN PRIHATIN YANG TELAH DIDAFTARKAN?

Ramai yang telah membuat pendaftaran bantuan Jaringan Prihatin secara tergesa-gesa tanpa membuat perbandingan dan pilihan yang tepat.

Maka berlaku kesilapan semasa membuat pendaftaran dan memilih pakej yang disediakan oleh syarikat telekomunikasi.

Untuk makluman anda,anda boleh membuat pembatalan pakej yang telah didaftarkan.

 

CARA BATALKAN JARINGAN PRIHATIN (PILIH TAWARAN LAIN)

Berikut adalah cara untuk batalkan dan pendaftaran semula syarikat telekomunikasi:

  1. Sila hubungi syarikat telekomunikasi yang telah anda daftarkan untuk Program Jaringan Prihatin tempoh hari.
  2. Batalkan pelan Jaringan Prihatin yang sedang anda langgani.
  3. Lakukan pendaftaran semula dengan syarikat telekomunikasi baharu setelah 30 hari dari tarikh langganan terakhir anda.

NOTA: Anda layak untuk menukar sebanyak MAKSIMUM 3 kali sepanjang Program Jaringan Prihatin selepas 30 hari dari tarikh pendaftaran.

Anda ada ijazah,nak jadi guru DG41?Boleh mohon bermula 7/7/2021 di portal mySPP

SOALAN LAZIM

Adakah semua layak tebus Bantuan Jaringan Prihatin?

Hanya penerima BPR layak menerima subsidi Jaringan Prihatin.Sila buat semakan kelayakan DISINI

Abu telah berdaftar dengan dengan syarikat A tetapi masih belum tebus pakej yang ditawarkan,boleh ke Abu nak tukar ke syarikat B?

Ya boleh

Macam mana cara nak tukar ke syarikat B?

Sila hubungi syarikat A untuk urusan pembatalan,kemudian sila daftar dengan syarikat telekomunikasi B setelah 30 hari dari tarikh langganan terakhir anda.

Berapa kali had maksimum untuk tukar pakej/pelan syarikat telekomunikasi?

3 kali sepanjang program ini.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika anda perlukan info lanjut tentang cara batalkan Jaringan Prihatin,sila hubungi syarikat telekomunikasi yang terlibat.

Boleh rujuk laman web setiap syarikat telekomunikasi:

 

118 thoughts on “CARA BATALKAN JARINGAN PRIHATIN(PILIH TAWARAN SYARIKAT TELEKOMUNIKASI LAIN)”

  1. asalamualaikum ,saya dah hubungi syarikat telekomunikasi yes,untuk pembatalan plan yang di daftarkan pihak tersebut.namun pihak telekomunikasi yes tidak memberi kerjasama yang baik.proses pembatalan telefon tersebut tidak boleh di lakukan oleh syarkat tersebu.apa perlu saya buat.kerana telefon dari syarika berkenaanat ytl hanya 1gb Ram.berbandinh dengan syarikat lain .kita boleh dapat yelefon yang lebih baik.dengan tambah sedikit wang poket sendiri.sedangkan di dalam website jaringan perihatin boleh menukar plan sekiranya kita tidak berpuas hati..saya akan panjangkan isu ini kementerian

    Balas
  2. asalamualaikum ,saya dah hubungi syarikat telekomunikasi yes,untuk pembatalan plan yang di daftarkan keatas syarikat tersebut,namun pihak telekomunikasi yes tidak memberi kerjasama yang baik.proses pembatalan telefon tersebut tidak boleh di lakukan oleh syarkat tersebut kerana saya dah daftar dengan syarikat mereka.apa perlu saya buat.kerana telefon dari syarikat berkenaan ytl hanya 1gb Ram.berbanding dengan syarikat lain .kita boleh dapat telefon yang lebih baik.dengan tambah sedikit wang poket sendiri.sedangkan di dalam website jaringan perihatin boleh menukar plan sekiranya kita tidak berpuas hati..saya akan panjangkan isu ini kementerian.
    sila balas dengan segera.sekian terima kasih

    Balas

    Balas
  3. SAYA TELAH ADUKAN KEPADA SKMM TAPI .PIHAK YES MASIH DALAM JAWAPAN YANG SAMA, TAWARAN JARINGAN PERIHATIN TELAH DIMANIPULASI KAN OLEH YES.SEMASA PENDAFTARAN ,PIHAK YES TIDAK MENEAWARKAN JARINGAN PERIHATIN DAN HANYA MENAWARKAN PAKEJ BELAJAR DARI RUMAH.HAL TERSEBUT TELAH KELIRUKAN PENGGUNA.HARAP PIHAK KERAJAAN AKAN AMBIL TINDAKAN .DAN LAPORAN SPRM DALAM SUSULAN

    Balas
    • betul tu. sya dapat sms dari yes menawarkan pakej belajar dari rumah. tak ada pun sebut pakej jaringan prihatin. sekali dah daftar, tak dapat jaringan prihatin. YES menipu pengguna. claim kerajaan rm300 bagi kat org hp cheap sale. hp china. report..macam mana nak repot ah..

      Balas
        • Saya juga ingin batalkan dengan YES saya tengok banyak sangat orang complain pasal line dan telephone..saya ingin tukar pada rangkaian yang lain..

          Balas
    • Betul… kes yang sama telah berlaku pada saya….Susah nak buat pembatalan dengan Yes.Pada hal belum dpt pun,tapi susah nak batalkan.Sebab masalahnya Yes tak ada line ditempat saya.tak kan nak teruskan…

      Balas
  4. Sy telah memhubugi..syrikat yes tp syarikat yes Tak bg kerja sama…syarikat yes cakap sy tidak boleh membatal jaringan yes

    Balas
  5. Saye dah hubungi pihak Yes tapi pihak Yes tak bagi kerjasama untuk batal kan jaringan perihatin ini

    Balas
  6. Saya sudah dah call pihak yes jawapan dia bgthu kena ambil jugak sebab xboleh buat pembatalan..masa buat iklan bukan main lagi bgthu cek kelayakan..tpi dlm dia buat mcm tu rupanya dah sapply untuk plan lain..bila nk cancle dia bgthu dah apply xboleh nak cancle..knp nk tipu org dan nk paksa org ambil plan korang…sy xnk ambil Yes prihatin…

    Balas
  7. Nak tnya macam Mana nak cancel pakej untuk tukar ke pakej lain..saya dah pilih pakej prepaid prihatin Rm15 internet credit Nak tukar ke pakej prepaid subsidi peranti Rm300

    Balas
  8. saya xsengaja klik pendftran jaringan prihatin yes..kemudian tersedar telco lain lbh baik.kebtln yes bg sms kata alamat xlengkap.kena update alamat last date 17/5..slps 17/5,pendftrn akn batal.smpi hrini 20/5, check status ,yes msih blm batalkn pndftrn..so,xblh la nk dftr kt telco lain.call yescare tggu nk berckp ngn servise centre smpi stgh jam xdpt2..buang krdt.tlng bg line smbung utk berckp ngn staff yes..tq ats kerjasama

    Balas
  9. Assalam..macam saya, telefon dah dapat, boleh ke saya nak refund semula.?ye..yes mmg manipulasi.. Saya kecewa sangat sekarang. Tapi hp saya tak guna lagi. Mohon pencerahan.

    Balas
  10. Saya cuma baru semak kelayakan sahaja tahu2 sudah lulus bersama YES… Kemudian melalui sms pihak YES minta alamat penghantaran kononnya alamat tidak lengkap, padahal mana ada sertakan alamat semasa semak kelayakan.. tak lengkap kut celah mana…dlm sms tersebut juga menyatakan pendaftaran akan terbatal jika tidak memberi alamat lengkap pada tarikh yang ditetapkan.
    Saya tetap tidak respon alamat yang diminta sehingga tarikh akhir supaya pendaftran dengan YES terbatal dengan sendiri… tetapi masih belum terbatal setelah seminggu..

    Balas
  11. kenapa susah sgt operator yes nk jawab telefon. jgn la menyusah kan org yes oii. dah tersilap g daftar dgn mu. pelan peranti 300 mu nak bagi hp jenama mu ke. syarikat lain byk tawaran yg hebat2. so tolong jgn buat pengguna sesuka hati ok. tolong bagi kerjasama

    Balas
  12. Saya pun sama jga tlfn kt yes x blh2 ..sbb sya pun ingin batal kan telco yes jga..sya harap pihak yes blh bantu ..nk pakai paki telco lain..harap maklum..

    Balas
  13. Gara gara telefon percuma tahun lalu… automatik iC saya terdaftar di Yes.call Yes tidak pernah sambut…tidak mahu kerjasama.

    Balas
  14. Mcm mana nk batal yes..trsalah pilih.1ram x ok utk ank bljrm.bukan x reti nk brsyukur..hrap.dipertimbangkan..utk dftr ke telco lain.

    Balas
  15. sya pn ingin btalkn dgn telco yes..trsilap dftr…yes dh antr mcj mgatakn sy lulus…mcmna nk btalkn ye?mcmna nak chek status?

    Balas
  16. Saya nak membatalkan permohonan terbaru atas nama Rahman bin timbang/Khainor bin rahman….saya nak tukar permohonan,saya nak mohon jaringan prihatin percuma telefon dan simkad

    Balas
  17. Saya nak membatalkan permohonan terbaru atas nama Rahman bin timbang/Khainor bin rahman990826126925….saya nak tukar permohonan,saya nak mohon jaringan prihatin percuma telefon dan simkad ……mohon pihak YES segera memberi respon agar saya dapat menukar permohonan

    Balas
  18. Saya nak batalkan jaringan perihatin dengan YES saya nak guna telco lain tapi saya x dapat nak hubungi pihak Yes.

    Balas
  19. Susah nak batalkan dengan YES…. asp Customer Service, kalau dah approve sim n phone kenot batal. If only SIM can batal. Jenis Phone and specification pun tak bagitahu and cume cakap phone Android. Nak batal sebab boleh dapat dari telekomunikasi lain yang lebih baik dan berbaloi. Rasa tertipu jek dengan Pihak YES.

    Dalam Internet cakap boleh cancel, tapi YES tak bagi. Dan suruh email tapi NO REPLY.

    Jangan la buat orang macam ini. Kita pun sama sama manusia, takkan nak menipu sampai begini sekali.

    Saya akan complaint kat MCMC.

    Kecewa Sesangat. Teruk betul YES. dapat tahu ramai tak dapat enjot phone YES!!

    Balas
  20. yes hantar emel tentang telefon percuma (pra daftar) ..xsangka pulak berkait dengan prihatin ni..dan hntr emel kli kedua untuk menuntut…tp sya tak pernah tekan tuntut tu…last2 saya telah layak menerima telefon yes. ish menipu betul yes ni. at least bgtau specification telefon tu..biar sya thu..menyesal dftr dgn syarikat yes foundation ni ..

    Balas
  21. internet data yes ni memang xde line ke..xperlu la kelurkan jenama apa2 lgi..menyusahkn org je..kemain bagi data percuma setahun utk anak2 belajar kat rumah, haram jadah 1bar pom xde line..kta nk kurngkn kos bwah 40..naikkan kos ada lah, terpaksa bli nom baru..langgan internet dta tiap2 bulan utk anak bljar online.

    Balas
  22. Saya nk batal rebat pelan dgn rebat peranti. Sbb saya mana tahu dpt rebat pelan, syarikat hntar borang tebus,isi isi terus dpt rebat pelan. Sy nk fon buat keluarga sy.

    Balas
  23. Saya nak batal jugak..tengok 1ram je…pakai budak pun xckup tu…menyesal plak cepat2 nak tebus…bagus lg tengok dekat kedai..byk lg offer yg bagus2…

    Balas
  24. Saya pun nak batalkan permohonan telephone pintar YES jgk tpi mcm mna…sy dh email tpi tk respond

    Balas
  25. Kalau dh dpt fon tp xnk guna no tu mcm mna yer??masa daftar kata blh pilih fon..tiba2 sampai fon lain..dah tu no x blh guna pun..

    Balas
  26. Saya jugak sama rasa tertipu dgn jaringan prihatin YES yang nda prihatin…ingat dpt telefon skli rupa cuma dpt sim card saja..jd sya pn nak Batalkan jaringan prihatin YES…!!!

    Balas
  27. Saya juga rasa tertipu dgn tawaran yes yg tidak telus. Sy cdg nak tukar kepada syarikat tele yg lain. Mslhnya pihak yes tak bagi kerjasama dn bersikap berdiam diri tanpa beri solution pd msalh ini.
    NAK BATAL PERMOHONAN TALIPON PINTAR YES DI BWH PROGRAM JARINGAN PRIHATIN.

    Balas
  28. Macam mna nk batal yes niy… Aduh masalah betul… Koyak pulak rasa tertipu mcm ni… Kalau tk mco mmg dah gerak yes centre ni haihhh

    Balas
  29. baikot je yes tu, mnipu btul . klik link igt nk cek semakan dpt jringn ke tk , last2 terdftr direct sistem yes tu . bodoh btul . fon pon murah cmtu , koyak pulak . mcm mna nak batalkan yes ni adu serabut pulak

    Balas
  30. Jangan call tel saya lagi ,saya bukan hotline ini nbr private Saya,tolong jangan call saya lagi,jangan call 010-932-8922

    Balas
  31. Husband i telah masuk singapore, i dah call puhak Yes untuk cancel pun tak boleh bagi. Saya tidak faham kenapa Yes tidak bopeh batalkan…?? Sekarang lagi suruh nak ambil surat apa…. Lagi ke gi kedai Yes ke, jarak kedai Yes jauh sangat, masa civid ini lagi kena keluar gi jauh sgt ke???? Yes tipu ke duit kita, ini adalah bantuan yg diberi dari kerajaan. Kenapa YES berbuat demikian??

    Balas
  32. Saya rasa semasa buat permohonan pakej subsidi ada termasuk handphone, voucher Shopee.. Pakej plan harga murah. Tetiba dapat email pakej plan. Slpas 3 hari dapat 2 keping kaf kat rumah. Call hotline mesin janyg cakap.hantar email nak cancel punn xreply. Sy hantr bnyak2 kali bru dia balas, kata kad dah aktif. Boleh tuntut balance baki subsidi, sahaja. Macam scammer ja yes

    Balas
  33. Saya mahu batalkan telefon yes kerana sya dah daftar tpi lambat nk sampai. Bolehkah sya nk batal dan ambil jaringan b40 yg lain atau di kedai berdekatan?

    Balas
  34. Salam Sejahtera… Saya nak bertanya… Anak saya telahpun mendaftar untuk mendapatkan bantuan hp N40 untuk pdpr di ruma. Alat tersebut telah dihantar ke rumah. Pada hari dan masa yang sama, pihak berkenaan (penghantar) minta balik kiriman tersebut dan mengatakan “maaf encik, barang ini kami ambil balik atas arahan”… Saya tanya mengapa diambil balik? jawab yang sama diberikan.. “Kami ambil balik atas arahan”.. Bolehkah saya tahu.. Perkara sebegini, dilaporkan kepada siapa??… Saya ada menghubungi pihak penghantar(Delivery) mereka bagi jaminan, untuk cuba menghubungi pihak2 berkenaan dalam masa terdekat… Apa yang perlu saya lakukan? kepada siapa saya nak buat aduan tentang perkara ini dengan segera????

    Balas
  35. Jika ianya tidak mendapat jawaban dari pada pihak2 berkenaan, bagaimanakah caranya agar pembatalan boleh dilakukan… Kami tak nak ada penyalahguna terhadap alat tersebut..

    Balas
  36. so dissappointed with yes prihatin.. ni bkn nk bantu, nak ambik untung dari gov jer.. kesian golongan yg betul2 mengharapkn bantuan ni utk mudahkan pdpr.. kenyang la kot mkn duit mcm ni..

    Balas

Leave a Comment