CARA REPAIR MESIN BASUH (DIY Baiki Tak Boleh Wash & Spin)

CARA REPAIR MESIN BASUH (DIY Baiki Tak Boleh Wash & Spin)

CARA REPAIR MESIN BASUH

Mesin basuh adalah salah satu alat elektronik yang perlu ada dalam setiap kediaman,. Penggunaan secara berterusan dan tiada penyelenggaraan boleh meneybabkan mesin basuh ini mengalami kerosakan.

 

Antara jenis kerosakan yang sering dialami adalah seperti mesin basuh tak boleh on, mesin basuh tak boleh spin, mesin basuh automatic asyik keluar air, tak boleh spin dan sebagainya.

 

Perkara yang selalu terjadi adalah mesin basuh auto tak boleh pusing dan mesin basuh bergegar ketika spin. Hal ini boleh menyebabkan kita stress. Sebenarnya anda tidak perlu risau, dengan sedikit pengetahuan dan panduan anda boleh atasi masalah-masalah tersebut. 

Ketahui juga CARA REPAIR TV

 

Jenis Masalah Dan Kerosakan Mesin Basuh

 

  1. Air tidak mahu keluar

 

Ini disebabkan oleh paip pembuangan air sudah tersumbat, biasanya akibat kotoran yang melekat di situ atau termasuk duit syiling. Caranya, periksa getah berdekatan dengan pangkal paip air saluran keluar, keluarkan kotoran yang terlekat disitu.

 

 

  1. Air tidak mahu masuk

 

Hidupkan mesin basuh dan periksa Volt AC menggunakan multi meter pada pam air yang mana untuk level yang biasa adalah pada 230 Volt. Jika ada, pam air baru diganti.

 

  1. Air keluar secara perlahan-lahan

 

Ini disebkan oleh paip pembuangan air sudah tersumbat, ini juga disebabkan oleh kotoran atau duit syiling.

 

  1. Air masuk perlahan-lahan.

 

Anda hanya perlu menukar pai airnya sahaha, ini kerana ianya juga sudah tersumbat.

 

 

Cara Repair Mesin Basuh DIY ( Air Perlahan)

 

Perkara utama yang perlu anda buat adalah pastikan cabut soket dan tutup pili air sebelum mula proses membaiki.

 

  1. Lepas cabut soket elektrik dan tutup pili air, baru buka hos air dekat belakang ni. Kalau tak nak mandi sambil kena lektrik lah

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

 

  1. Lepas cabut hos, guna playar tirus cabut filter yang ada dalam sambunga hos tu. Disarankan jangan cungkil dengan pisau atau skru driver takut patah.

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

 

  1. Kadang-kadang air tak boleh masuk sebab filter ni dah tersumbat. Cuba cuci dengan air paip dan berus. Lepas tu pasang balik. Kadang-kadang terus ok tapi kalau masih sama slow maknya inlet valve dah rosak.

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

  1. Buka skru panel atas mesin basuh. Mesin basuh aku kena buka kiri dan kanan skru.

 

REPAIR MESIN BASUH

 

  1. Cari benda inlet water valve dan buka soket letrik. Lain mesin basuh mungkin lain rupa valvenya terutama kalau kain masuk ikut depan. Aku pakai mesin basuh LG. Kalau tak silap toshiba pun pakai valve yang sama.

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

  1. Inilah rupa benda yang korang kena bongkar keluar. Benda ni tak berskru pada body so aku tarik keluar aje. Cek la dulu korang punya kot ada skru.

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

 

  1. Ni rupa lepas dicabut. Valve tu bersambung dengan skru ke kotak air ni. So, kena la bukak skru tu.

 

REPAIR MESIN BASUH

 

  1. Ni rupa inlet water valve tu lepas dah diceraikan dari kotak. Bawak benda ni pergi kedai spare part. Harganya dalam rm30 saja.

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

  1. Pasang balik kesemua benda yang dicabut tadi ikut susunan terbalik.

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

  1. Hos air jangan lupa sambung pulak.

 

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

  1. Wallaa dah siap… lalu air pun mulai deras mengalir cemerlang sebening embun. Jimat RM200

CARA REPAIR MESIN BASUH

 

 

Banyak juga panduan diy di https://www.youtube.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment