CARA REPAIR TV(DIY Baiki Belang-Belang/Tak Keluar Gambar)

CARA REPAIR TV(DIY Baiki Belang-Belang/Tak Keluar Gambar)

Selepas beberapa tahun, mungkin prestasi tv kita tidak sama seperti yang baru lagi. Lebih parah apabila skrin bermasalah dan gambar “bergoyang” atau keluar garis-garis. Boleh pening kepala kalau cuba nak tengok tv yang macamtu.

Jika tv anda mengalami masalah seperti itu, usah risau dan panik. Anda masih boleh menonton rancangan televisyen kegemaran anda tanpa perlu beli tv yang baru. Hanya dengan menggunakan cellphane tape, permasalahan ini boleh diselesaikan. oleh itu, teruskan ikuti artikel CARA REPAIR TV

 

DIY Baiki TV

 

Tv yang dibaiki adalah model LED Sharap 50’. Harga kalau di Shopee dah dekat RM2500, boleh pokai kalau nak beli yang baru lagi.

 

Tv bermasalah skrin berlaku “short” gambar goyang-goyang. Kalau bawak pergi kedai confirm dalam RM300-RM350 untuk perbaiki, belum tentu ok seperti dulu.

 

Cara-cara Repair  TV DIY

 

Langkah 1.

Buka casing TV. Pastikan skru dan nut disimpan elok-elok, nanti tidak cukup bilangan bila nak pasang balik.

CARA REPAIR TV

 

Langkah 2

Kat sini anda try anda error. Letakan Salotape dekat point A.

CARA REPAIR TV

 

Langkah 3

Letakan salotape juga disini (rujuk gambar)

CARA REPAIR TV

 

Langkah 4

Dah siap, anda pasang semula semuanya dan turn on.

CARA REPAIR TV

 

Langkah-langkah Sebelum Repair  TV DIY

 

Di zaman internet dihujung jari kala ini..Dah ramai yang pandai membaiki TV sendiri, dengan hanya berguru dengan youtube pun boleh buat..

 

Tak perlu nak susah-susah belajar di universiti atau pun mencari guru, cuma gunakan pakcik google dan makcik youtube sahaja, semua kerosakan boleh dibaiki dengan mudah..

Tapi..

 

Perlu diingat..bukan semua ilmu yang terdapat didalam google dan youtube tu boleh dipakai 100% , ada yang boleh pakai, dan ada yang tak boleh pakai, yang penting..tapis ilmu yang anda dapat tu. jangan percaya bulat2.

 

Kepada abang2 yang hebat2 diluar sana dan nak cuba baiki TV sendiri dengan tujuan nak menjimatkan duit dari membayar kos bayaran yang dikenakan oleh technician baiki TV , sedangkan technician baiki TV yang bertauliah itu telah menghabiskan hayatnya mempelajari ilmu membaiki TV dengan guru yang betul .

 

Boleh cuba ikut Tips Dibawah:

 

  • Cari ilmu dari orang yang betul – jangan hanya menggunakan google dan youtube, banyak lagi sumber yang  boleh didapati..yang penting tapis dulu ilmu yang anda dapat.
  • Beli peralatan asas – Seperti Solder Iron,Solder lead, multimeter ,skru driver philips , jangan guna jari untuk test supply yang ada dalam TV, kecuali anda memang mempunyai impian untuk cepat ke alam barzakh lebih awal.
  • Jaga keselamatan – Off kan TV dan cabut Plug, baru buka belakang TV tersebut, jangan baiki TV depan anak2, dipijaknya skrin tu baru nak menyesal, jangan pegang powerboard suka hati walaupun power supply dah off, sebab powerboard tu banyak capasitor yang belum discaj, tak paham? nanti try pegang powerboard tu , dan rasai la nikmat terkena kejutan letrik…sedapppp..

Buat juga  SEMAKAN STATUS LIPUTAN PERKHIDMATAN TELEKOMUNIKASI(Check Jalur Lebar/Selular/SiaranTV/4G)

1 thought on “CARA REPAIR TV(DIY Baiki Belang-Belang/Tak Keluar Gambar)”

Leave a Comment