CHECK STATUS MyBPR 2021(Semakan Kelulusan BPR Fasa 2 & 3)

Utama / BPR / CHECK STATUS MyBPR 2021(Semakan Kelulusan BPR Fasa 2 & 3)

CHECK STATUS MyBPR 2021(Semakan Kelulusan BPR Fasa 2 & 3)

 

 

BPR atau Bantuan Prihatin Rakyat telah dilancarkan oleh Menteri Kewangan pada sesi pembentangan Belanjawan 2021 sebelum ini di parlimen dan usulnya telah dipersetujui oleh ahli-ahli parlimen.

Kepada Individu yang layak dan memenuhi syarat menerima BANTUAN PRIHATIN RAKYAT 2021 ,anda boleh CHECK STATUS MyBPR dan LOG MASUK MyBPR 2021

Anda boleh membuat semakan status rayuan BPR Fasa 2 bermula 18 September 2021.Jika layak,pembayaran akan dibuat bermula 28 September 2021

 

LOG MASUK MyBPR

  • Anda perlu layari laman utama portal rasmi BPR Hasil 2021 untuk login di sini: https://bpr.hasil.gov.my/Account/Login
  • Anda perlu masukkan No MyKad anda
  • Sila pastikan No MyKad adalah dalam 12 digit seperti dalam Kad Pengenalan
  • Isikan tanpa tanda sempang dash atau (-)
  • Contohnya, jika Nombor MyKad ialah 870230-01-5555, masukkan 870230015555
  • Anda perlu menekan butang Semak
  • Jika tidak ada apa-apa masalah dalam proses MyBPR login
  • Anda akan boleh Log Masuk ke dalam sistem
  • Walau bagaimanakan, andai kata anda belum pernah mendaftar lagi, akan akan terpapar ralat “ID pengenalan belum didaftarkan. Sila Ke Halaman Daftar Akaun Untuk Mendaftar.”
  • Jika lupa id.. BAGAIMANA CARA RESET ?

 

 

Jika anda layak menerima BPR,boleh buat semakan BAUCAR PERLINDUNGAN TENANG B40 (Semakan Status & Cara Tebus PTV RM50) bermula 30 September 2021

 

 

SEMAKAN KELULUSAN PERMOHONAN BPR

Seperti biasa dan seperti bantuan-bantuan yang pernah diterima sebelum ini, anda boleh Log in Masuk MyBPR 2021 terlebih dahulu. Caranya adalah seperti perkongsian berikut:

  1. Anda perlu tekan butang Semakan Status
  2. Jika anda berstatus terlihat status LULUS, anda akan dapat lihat paparan lain bahagian pertama iaitu:
  • BPR
  • Ada butang Maklumat BPR. Boleh muat turun maklumat tersebut.
  • Amaun Keseluruhan BPR Diterima : Contohnya RM800.00
  1. Jika anda berstatus LULUS, anda akan dapat lihat paparan lain bahagian kedua iaitu:
  • Jadual Bayaran

Terdapat  butang Maklumat Bayaran BPR. Anda boleh membuat muat turun maklumat tersebut.

Paparan jika anda tidak memuat turun adalah seperti berikut:

  • Tarikh Kredit
  • Pengenalan Akaun Dikredit
  • Fasa
  • Jumlah Dikredit
  • Status Kredit
  • Nama Bank
  • No Akaun
  • Kod Tidak Berjaya
  • Nombor Siri
  • Tarikh Tunai
  1. Untuk mengetahui samada duit BPR sudah masuk atau belum, pastikan Status Kredit dalam Jadual Bayaran adalah Berjaya Kredit
  2. Jika Status Kredit dalam Jadual Bayaran adalah Gagal Kredit, sila baca cara dapatkan No Baucar BPR untuk tebus di BSN.
  3. Tekan butang Kembali untuk kembali ke paparan sebelum ini
  4. Tekan butang Papar Borang untuk memaparkan keseluruhan Semakan Status ini

 

UPDATE MyBPR

Sudahlah anda update ataupun kemaskini MyBPR. Sila ikuti langkah-langkah di bawah untuk buat proses kemaskini BPR.

 

  1. Anda boleh layari laman utama portal rasmi untuk login BPR di sini: https://bpr.hasil.gov .my
  2. Tekan pautan Log Masuk pada bahagian Menu atas sebelah kanan
  3. Masukkan No MyKad iaitu Nombor Kad Pengenalan anda
  4. Tekan butang Semak
  5. Akan keluar soalan “Adakah ini kata kunci keselamatan anda?”
  6. Jika yang terpapar ialah kata kunci anda, tekan Ya
  7. Masukkan Kata Laluan anda
  8. Tekan butang Log Masuk
  9. Jika tidak ada apa-apa masalah, anda akan dapat Log Masuk ke dalam sistem
  10. Akan terpapar beberapa butang yang anda dapat lihat:
  • Profil
  • Semakan Status
  • Kemaskini Permohonan
  • Cetakan
  • Peti Mel
  • Maklum Balas
  1. Untuk update, tekan Kemaskini Permohonan
  2. Sila kemaskini sekiranya ada maklumat diri anda yang sudah berubah dari sebelum ini
  3. Maklumat yang paling selalu berubah ialah:
  • Nombor Akaun Bank
  • Status Perkahwinan
  • Nombor Telefon
  • Maklumat Anak

 

SEMAKAN KELULUSAN PERMOHONAN

Semakan kelulusan permohonan BPR 2021 boleh dibuat melalui 2 kaedah berikut:

i) Melalui Semakan Status dan LOG MASUK MyBPR

 

Layari portal Rasmi BPR LHDNM, https://bpr.hasil.gov.my; lupa id, rujuk

  • Log masuk menggunakan ID dan password yang telah didaftarkan
  • Tekan butang Semakan Status (seperti gambar di bawah)
  • Jika sistem telah menerima permohonan anda, status ‘Permohonan Diterima’ akan dipaparkan.

 

 

ii) Melalui Peti Mel

Anda juga boleh membuat semakan melalui peti mel. Rujuk tatacaranya di bawah:

 

  • Layari portal Rasmi BPR LHDNM, https://bpr.hasil.gov.my;
  • Log masuk menggunakan ID dan password yang telah didaftarkan
  • Sila klik ‘Peti Mel’.
  • Anda akan menerima notis permohonan Bantuan Prihatin Rakyat 2021

 

SOALAN LAZIM

Bila boleh check status rayuan BPR Fasa 2?

Bermula 18 September 2021

Bila bayaran dibuat jika lulus rayuan BPR?

28 September 2021

MAKLUMAT LANJUT MyBPR 2021

 

Untuk mendapatkan info terkini, membuat pertanyaan atau aduan berkaitan BPR 2021, sila rujuk

Portal Rasmi BPR LHDNM, https://bpr.hasil.gov.my

Hotline BPR LHDNM : 1-800-88-2747

Hotline BPR MoF : Hotline BPR MoF

E-mel : Hotline BPR MoF

 

 

 

37 Comments

  1. mcm mna nk set kata laluan ..semula ..sbb sya tkde daftar emel dkt prmhonan baru tu..

  2. dari 7hb smpai 12hb g cucuk mesin atm hampir hilang sabar aku bpr ni..ckap 12hb last duit msuk check hri ni mcm celaka dlam proses pengkreditan lgi…bodoh punya mesin atm

  3. I retired in Apr 2019 and cleared my taxes in 2020 .Each time my application for BPR tidak lulus kerana gaji melebihi RM5K.LHDN pls kindly update my profile .Thank you

  4. BPN sy dpt.BPR tak dpt.pelik katanya tak update status berkahwin.padahal BPN dh update status berkahwin.macam macam hal.kejap BPN kejap BPR.lepas ni tak tau apa pulak.kemudian kena kemaskini lagi.

  5. I received bpr fasa1 amount in February2021. However I received a message on May 14 that I am not eligible for bpr. When I logged into MyBPR to view my status, my ID is not registered for the scheme. If this is so how come then I received the amount for bpr fasa1 which was paid into my bank account in February.
    I shall be grateful for your assistance in solving this problem.

  6. Assamualaikum.

    Saya dapat mesej mengatakan BPR saya tidak lulus sedang sebelum ini terima mesej BPR saya Fasa 1 lulus. Mohon pencerahan pihak tuan/puan.tq

  7. Saya punya bpr fasa 1 dpt Rm350 yg kedua saya mohon , ckap lulus tapi tunggu sampai tengah tahun ni x dpt lagi. Saya bukan org senang. Mmg harap duit tu nk beli mkn kat rumah pn tapi x dpt

  8. Saya tak puas hatii kenapa saya tak lulus fasa 2.Fasa 1 saya dapat.Sekarang saya tak kerja dan suami saya pun dah pencen kenapa tak dapat.Saya tak puas hatii tolong jelaskan

  9. BPR Fasa 1 saya dpt, tapi Fasa 2 saya tidak lulus. Alasan diberi Code 9, semakan rekod agensi mendapati jumlah pemilikan kenderaan pemohon/pasangan melebihi kemampuan golongan berpendapatan rendah (B40), sedangkan kedua2 tidak ada punca pendapatan, apatah lagi kenderaan. Suami pula pengidap penyakit kronik, strok, jantung & darah tinggi.

  10. Asalam..saya nak tanya macamna klu seseorang itu menipu…dan berjaya..plk???..jackln johnny mengaku status kahwin…sedangkan tuntutan fasakh yg dia failkan mqsih brjalan…..hampir 2 tahunn lari ikut lelaki…maklumat penuh ada dengan saya

  11. Assalamualaikum….sy seorg Balu dn ibu Tunggal…..dn mempunyai penyakit 3serangkai…..BPN sy dpt tpi BPR fasa1 dn fasa 2 sy x lulus…..sy kna minus stroke dh setahun lebih…..sy dh x boleh kerja sbab masaalah kesihatan…..knp BPR sy x lulus ?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *