Duit Budi Madani(Tarikh Jadual Bayaran Bulan Jun)

Bilakah Tarikh Bayaran Duit Budi Madani Bulan Jun?

BUDI MADANI, inisiatif kerajaan untuk memastikan subsidi disasarkan kepada golongan yang layak, telah menawarkan bantuan kepada lebih dari 30,000 individu, petani, dan pekebun kecil komoditi. Bantuan subsidi tunai duit Budi Madani sebanyak RM200 akan disalurkan kepada mereka pada hari Isnin ini. Kementerian Kewangan mengumumkan bahawa semua 30,000 permohonan yang diluluskan akan menerima subsidi melalui akaun bank penerima.

Kes Penerima Budi Madani Tidak Memiliki Akaun Bank

Bagi yang tidak memiliki akaun bank, mereka dapat mengambil subsidi secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional dengan membawa MyKad.

Selain itu, untuk meredakan tekanan kenaikan kos sara hidup, kerajaan akan terus memberikan subsidi diesel bersasar kepada kenderaan pengangkutan awam dan kenderaan pengangkutan barangan darat tertentu.

Di bawah Belanjawan 2024, kerajaan telah berkomitmen untuk menyasarkan semula subsidi bahan api untuk mengatasi aktiviti penyeludupan, penyelewengan, dan ketirisan subsidi rakyat. BUDI MADANI terbagi kepada tiga bahagian: BUDI Individu, BUDI Agri-Komoditi, dan MySubsidi Diesel.

Pemohon yang berkelayakan masih boleh mendaftar untuk menerima BUDI MADANI. Namun, permohonan yang dibuat selepas Jun 2024 hanya layak menerima bayaran bermula dari bulan Julai 2024, tidak termasuk bayaran untuk bulan Jun 2024.

Duit Budi Madani Tak Masuk Akaun Bank & Lambat Masuk

Sila hubungi talian Budi Madani.

Maklumat Lanjut & Pertayaan

Untuk maklumat lanjut mengenai syarat kelayakan dan cara memohon, sila layari laman web BUDI MADANI di https://budimadani.gov.my atau hubungi talian bantuan BUDI MADANI di 1-800-88-2747 / 03-8882 4565 / 03-8882 4566 atau melalui e-mel di [email protected]. Maklumat juga boleh diperolehi di pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia di seluruh Semenanjung.

Leave a Comment