PERMOHONAN GERAN ONE-OFF RM1000 PMKS

PERMOHONAN GERAN ONE-OFF RM1000 PMKS

Menerusi Bajet 2023 turut responsif dalam menyokong aktiviti perniagaan khususnya melibatkan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS). Kerajaan akan giat membantu syarikat PMKS melalui pemberian insentif dan kemudahan pembiayaan yang pelbagai.

Antara salah satunya adalah bantuan Geran One-Off. Disini kami akan kongsikan kepada anda cara membuat permohonan Geran One-Off ini, semoga membantu

APA ITU GERAN PMKS

Sebagai usaha membantu khususnya penjaja kecil berniaga, sukacita juga diumumkan, Kerajaan akan memberikan geran one-off sebanyak 1,000 ringgit kepada semua syarikat perusahaan mikro, kecil dan sederhana serta pemandu teksi berdaftar.. Dijangkakan sebanyak 1 juta perniagaan akan menerima manfaat daripada pemberian ini dengan peruntukan keseluruhan 1 bilion ringgit.

SYARAT KELAYAKN GERAN PMKS

Bantuan geran one-off ini akan diberikan kepada semua syarikat perusahaan mikro, kecil dan sederhana serta pemandu teksi berdaftar.

KADAR BANTUAN GERAN PMKS

  • Kadar bayaran geran one-off akan dibayar sebanyak 1,000 ringgit secara one-off kepada semua syarikat perusahaan mikro, kecil dan sederhana serta pemandu teksi berdaftar.

TARIKH BAYARAN GERAN PMKS

  • Tarikh bayaran geran one-off ini akan dikemaskini kemudian sekiranya terdapat pengumuman

CARA PERMOHONAN GERAN PMKS

  • Akan dikemaskini kemudian sekiranya terdapat pengumuman

CARA BAYARAN GERAN PMKS

  • Akan dikemaskini kemudian sekiranya terdapat pengumuman

CARA SEMAKAN GERAN PNKS

  • Akan dikemaskini kemudian sekiranya terdapat pengumuman

BANTUAN PMKS BAJET 2023

Antara bantuan lain yang diumumkan kepada PMKS menerusi bajet 2023 adalah:

  • Berdasarkan sasaran RMK-12, PMKS dijangka menyumbang 45 peratus kepada KDNK dan 25 peratus kepada jumlah eksport negara menjelang tahun 2025.
  • Sebagai komitmen Kerajaan untuk menyokong dan memperkasa PMKS, sukacita diumumkan, mulai tahun taksiran 2023, kadar cukai PMKS ke atas pendapatan bercukai bagi 100 ribu pertama dikurangkan daripada 17 peratus kepada 15 peratus. Pengurangan ini dijangka memberi penjimatan sehingga 2,000 ringgit kepada 150 ribu pembayar cukai PMKS.
  • Selain pembiayaan mikro, kerajaan juga menyediakan pinjaman yang menyokong syarikat kecil dan sederhana.
  • Menerusi Bank Negara Malaysia (BNM), sejumlah RM10 bilion dana pinjaman disediakan antaranya untuk menggalakkan aktiviti automasi dan pendigitalan PKS serta menyokong agenda sekuriti makanan dan pemulihan sektor pelancongan.

ARTIKEL LAIN

PROGRAM SEMARAK NIAGA(Permohonan Pembiayaan Usahawan/Syarikat)

Share your love

3 Comments

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *