HARGA GETAH TERKINI SEKILO (Check Harga Hari Ini)

BERAPA HARGA GETAH TERKINI SEKILO?

Kepada pekebun getah, sudah semestinya ingin mengetahui ingin mengetahui kadar harga getah terkini. Bagaimana cara untuk membuat semakan harga getah? Disini kami kongsikan caranya.

PUNCA HARGA GETAH JATUH

Dahulu permintaan getah sangat-sangat tinggi, tetapi kini kerana perkembangan industri bersama-sama pengenalan getah sintetik menyebabkan permintaan industri getah mula jatuh. Kesannya akan terasa kepada pekebun getah di Malaysia kerana harga terkini sangatlah rendah.

SENARAI CADANGAN PENAMBAHBAIKAN HARGA GETAH

Berikut adalah merupakan cadangan penambahbaikan:

  1. Kerajaan bercadang untuk menaikkan harga lantai semasa kepada sekurang-kurangnya RM3.50 dan ke atas berbanding RM2.50 sekilo gram pada hari ini bermula 1 januari 2022 seperti yang diumum dalam pembentangan bajet belanjawan 2022
  2. Meningkatkan keluasan tanaman getah di Malaysia
  3. Membantu memudahkan lagi penjualan getah sekerap
  4. Kerajaan dalam perancangan untuk menggunakan teknologi terbaru dari negara Thailand bagi meningkatan penggunaan susu getah

SENARAI HARGA GETAH TERKINI SEKILO

Untuk membuat semakan senarai harga getah lgm harian bagi setiap sekilo, anda boleh klik pada pautan berikut:

PERKARALINK PAUTAN
SMR CV, SMR L, SMR 5, SMR GP, SMR 10, SMR 20http://www3.lgm.gov.my
Harga getah sekerap di negeri Kelantan Terengganu Pahang Johor Negeri Sembilan Selangor Perak Kedah Perlis Pulau Pinanghttps://www.risda.gov.my
Lembaga Industri Getah Sabah LIGShttp://ligs.gov.my

NOTA: Harga yang tertera adalah untuk rujukan sahaja. Harga dagangan sebenar adalah tertakluk kepada rundingan di antara pembeli dan penjual. LGM tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian dalam apa jua bentuk (sama ada secara langsung atau tidak langsung) bagi sebarang pergantungan kepada harga yang tertera.

HARGA GETAH SABAH TERKINI & CARA SEMAKAN

Untuk membuat semakan harga getah Sabah terkini, berikut adalah merupakan caranya:

  1. Layari pautan Kementerian Pertanian dan Perikanan Sabah: http://ligs.gov.my/
  2. Pada menu utama lihat pada bahagian kiri, paparan akan menunjukkan kadar hariga getah yang terkini.

HARAPAN KERAJAAN KEPADA PEKEBUN GETAH

Hakikatnya selama ini kalangan pekebun kecil seringkali berhadapan harga getah kini untuk sekilo yang rendah baik di Melaka Sabah Sarawak Pahang Labuan Terengganu Kelantan Kuala Lumpur Pahang Negeri Sembilan KL Selangor Perak Kedah Perlis Pulau Pinang Penang Johor.

Harapan kerajaan Malaysia dengan beberapa penambaikan yang serius yang mereka ingin lakukan bermula tahun 2023 ini dapat meningkatan pendapatan pekebun kecil getah dan kehidupan keluarga mereka selepas ini daripada aspek sosioekonomi.

ARTIKEL LAIN

Leave a Comment