HARGA PENALTI PERLU DIBAYAR(Tamatkan Kontrak Broadband)

BERAPA JUMLAH PENALTI KENA BAYAR JIKA TAMANTKAN KONTRAK BROADBAND?

Sekiranya anda langgan satu-satu produk broadband tersebut, ada semestinya mengetahui b ahawa ianya mempunyai kontrak terhadap langganan tersebut. Sekiranya anda ingin menamatkan sebelum tamat tempoh kontrak anda, jumlah caj penalti akan dikenakan.Bagaimana cara untuk semak harga penalti yang perlu dibayar? Disini kami kongsikan semakan harga penalti yang perlu dibayar mengikut penyedia internet (ISP) yang terbesar iaitu TM Unifi, Maxis, Time, Digi dan Celcom.

SEMAKAN HARGA PENALTI TM UNIFI

Sekiranya anda melanggan broadband unifi, berikut adalah harga penalti yang akan dikenakan sekiranya terminat langganan sebelum tamat tempoh kontrak:

 1. Bergantung kepada jenis langganan Unifi iaitu:
  1. Unifi Home (sebelum 2018) – Tempoh kontrak 24 tahun, Penanti dikenakan adalah RM500
  2. Unifi home(2018 dan selepas – Tempoh kontrak 24 tahun, penalti dikenakan bergantung pada tempoh langganan semasa. Contoh sekiranya melanggan rm199/bulan, pada bulan ke 7 anda ingin tamatkan, penalti uang akan dikenakan adalah 7 bulan X Rm199 = Rm 1393
  3. Unifi Lite – Tempoh kontrak 24 tahun, penalti dikenakan adalah Rm350
 2. Sekiranya anda telah berpindah dan ingin terminate disebabkan kawasan terbaru anda tidak mempunyai talian Unifi, anda boleh memohon dikecualikan daripada dikenakan penalti.
 3. Sekiranya anda ingin tamatkan kontrak lebih awal, notis 30 hari perlu diberikan disamping anda perlu pulangkan BTU (Broadband Termination Unit), gajet yang berada antara port fiber dengan router anda ke TMPoint terdekat. Jika tidak, ada penalti tambahan sebanyak RM500.

SEMAKAN HARGA PENALTI MAXIS(HARGA PENALTI PERLU DIBAYAR)

Sekiranya anda melanggan broadband Maxis, berikut adalah semakan harga penalti yang akan dikenakan sekiranya terminat langganan sebelum tamat tempoh kontrak:

 1. Bergantung kepada jenis langganan Unifi iaitu:
  1. Langganan sebelum 23 November 2020 – Tempoh kontrak 24 tahun, Penanti dikenakan adalah RM500
  2. Langgan pada atau selepas 23 November 2020 – Tempoh kontrak 24 tahun, penalti dikenakan Rm500 atau bergantung pada tempoh langganan semasa. Yang mana-mana lebih tinggi. Contoh sekiranya melanggan rm199/bulan, pada bulan ke 7 anda ingin tamatkan, penalti uang akan dikenakan adalah 7 bulan X Rm199 = Rm 1393
 2. Sekiranya anda telah berpindah dan ingin terminate disebabkan kawasan terbaru anda tidak mempunyai acess talian, Maxis akan tamatkan kontrak secara automatik sekiranya mereka tak mampu sediakan perkhidmatan di tempat yang anda pindah,
 3. Tiada notis awal yang diperlukan sekiranya anda ingin tamatkan langganan dan kegagalan memulangkan BTU boleh menyebabkan anda dikenakan penalti RM200.

SEMAKAN HARGA PENALTI TIME(HARGA PENALTI PERLU DIBAYAR)

Sekiranya anda melanggan broadband Time, berikut adalah semakan harga penalti yang akan dikenakan sekiranya terminat langganan sebelum tamat tempoh kontrak:

 1. Semua plan Time – Tempoh kontrak adalah 24 tahun, Penanti dikenakan adalah RM500
 2. Anda dikehendaki memberikan notis sekurang-kurangnya 7 hingga 30 hari untuk penamatan sebelum kitaran bil yang berikutnya.
 3. Sekiranya anda berpindah ke lokasi di luar liputan Time, penalti penamatan kontrak tetap dikenakan.
 4. Tiada arahan untuk mengembalikan BTU kepada pihak Time.

SEMAKAN HARGA PENALTI DIGI

Sekiranya anda melanggan broadband Digi, berikut adalah semakan harga penalti yang akan dikenakan sekiranya terminat langganan sebelum tamat tempoh kontrak:

 1. Semua plan Digi – Tempoh kontrak adalah 24 tahun, Penanti dikenakan adalah RM500
 2. Tiada Notis yang diperlukan.
 3. Anda boleh memohon untuk dikecualikan penalti sekiranya kawasan baru anda tidak miliki liputan Digi.
 4. Tiada arahan untuk mengembalikan BTU kepada pihak Digi.

SEMAKAN HARGA PENALTI CELCOM(HARGA PENALTI PERLU DIBAYAR)

Sekiranya anda melanggan broadband Celcom, berikut adalah semakan harga penalti yang akan dikenakan sekiranya terminat langganan sebelum tamat tempoh kontrak:

 1. Semua plan Celcom – Tempoh kontrak adalah 24 tahun, Penanti dikenakan adalah RM500
 2. Anda boleh memohon untuk dikecualikan penalti sekiranya kawasan baru anda tidak miliki liputan Celcom.
 3. Tiada notis awal yang diperlukan sekiranya anda ingin tamatkan langganan dan kegagalan memulangkan BTU boleh menyebabkan anda dikenakan penalti RM200.

RUJUKAN RINGKASAN

Bagi memudahkan anda menyemak perbandingan sekiranya anda ingin mengetahui kadar penalti yang akan dikenakan, anda boleh merujuk pada jadual seperti di bawah:

Semua ISP kecuali Maxis dan Time ada polisi pengecualian penalti sekiranya anda berpindah ke lokasi yang tiada liputan fiber. Manakala kelengkapan BTU untuk pelanggan Unifi, Maxis, dan Celcom hendaklah dipulangkan.

ARTIKEL LAIN

SISM40:CARA DAFTAR/REGISTER/PERMOHONAN SKIM INTERNET SELANGOR M40

PETA JENDELA:SEMAKAN STATUS LIPUTAN PERKHIDMATAN TELEKOMUNIKASI(Check Jalur Lebar/Selular/SiaranTV/4G)

Leave a Comment