Jadual & Masa Pembayaran STR Fasa 4 Mengikut Bank Penerima

Jadual & Masa Pembayaran STR Fasa 4 Mengikut Bank Penerima

Jadual & Masa Pembayaran STR Fasa 4 – Pada 7 November 2023, rakyat Malaysia akan menerima bayaran bantuan STR Fasa 4 sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengurangkan kesan pandemik. Ini merupakan berita baik yang dinanti-nantikan oleh ramai pihak.

Di bawah konsep Payung Rahmah, sebuah inisiatif telah dilancarkan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan. Inisiatif ini dikenali sebagai Bantuan STR Fasa 4.

Bagi membantu isi rumah termiskin yang terjejas akibat pandemik, kerajaan telah mengumumkan bantuan STR tambahan sebanyak RM600. Bantuan ini akan diberikan berdasarkan data e-Kasih yang mengenal pasti golongan yang layak menerimanya.

Pada tahun 2023, bayaran STR telah diagihkan kepada tiga fasa. Fasa 1 dibayar pada 17 Januari, Fasa 2 dibayar pada 5 April, dan Fasa 3 dibayar pada 26 Jun. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu rakyat dalam menghadapi kesan pandemik COVID-19.

Berikut dikongsikan lebih lanjut tentang bayaran Sumbangan Tunai Rahmah Fasa Empat.

PENERIMA BANTUAN STR FASA 4

Penerima Fasa 4 adalah mereka yang menerima Fasa 1 dan telah disahkan tidak meninggal dunia sehingga 28 Februari, sama ada pemohon atau pasangan. Ini adalah makluman daripada LHDN.

Untuk makluman, permohonan STR baharu dan yang dikemaskini yang tidak menerima bayaran Fasa 1 dan Fasa 2, akan dibayar pada Fasa 4 sekiranya layak menerima Sumbangan Tunai Rahmah.

TARIKH JADUAL & MASA PEMBAYARAN STR FASA 4 AKAN DIKREDITKAN

Pada 7 NOVEMBER 2023, penerima STR Fasa 4 akan mula menerima bayaran secara berperingkat, menurut kenyataan daripada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penerima yang layak akan menerima bayaran bantuan secara kredit langsung ke akaun bank mereka seperti biasa. Bagi mereka yang tiada akaun bank atau akaun mereka tidak aktif, mereka boleh menuntut pembayaran STR secara tunai di kaunter BSN yang terdekat.

MAKLUMAT LANJUT JADUAL & MASA PEMBAYARAN STR FASA 4

Untuk mengelakkan penyalahgunaan ID MySTR, anda perlu mengingati kata laluan dan menjawab soalan keselamatan dengan betul. Anda hanya diberi tiga peluang untuk mencuba. Jika anda gagal, ID MySTR anda akan dikunci selama 24 jam sebelum anda boleh mencuba lagi.

Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi: https://bantuantunai.hasil.gov.my/

ARTIKEL LAIN

DUIT BAYARAN STR FASA 4 DAH MASUK BANK KE BELUM?

Leave a Comment