KEMASKINI NO TELEFON KWSP : CARA BUAT KEMASKINI NO TELEFON KWSP SECARA ONLINE

KEMASKINI NO TELEFON KWSP

KEMASKINI NO TELEFON KWSP : CARA BUAT KEMASKINI NO TELEFON KWSP SECARA ONLINE

Makluman kepada kepada pengguna KWSP yang masih sudah mempunyai i-akaun KWSP, kami akan berkongsi kepada anda cara buat kemaskini no telefon  KWSP online anda dengan cepat dan senang.

Sebelum anda membuat Langkah-langkah yang lebih lanjut, terdapat beberapa perkara yang anda perlu lakukan oleh anda sebelum membuat kemaskini no telefon  anda.

Seperti yang anda sedia maklum, kaedah membuat kemaskini no telefon  I akaun anda pada hari ini adalah secara online, oleh itu anda perlu install beberapa aplikasi secara online ke peranti anda terlebih dahulu sebelum anda dapat membuat  kemaskini.

Sudahkan anda MOHON I-SINAR KATEGORI 2

 

APLIKASI YANG PERLU DI INSTALL

1.Gmail

Jika anda pengguna akaun emal Gmail dan pengguna peranti android, selalunya ada memang sudah mempunyai gmail. Kenapa perlu Gmail. Gmail ini akan digunakan oleh anda untuk menghantar borang permohonan anda beserta segala dokumen yang diminta dan diperlukan oleh pihak KWSP.

 

2.Google Drive

Anda perlu install Google Drive juga. Aplikasi ini penting ntuk anda menyimpan kesemua dokumen anda yang diperlukan semasa membuat kemaskini no telefon anda.

 

3.Adobe Acrobat

Adobe Acrobat bertujuan untuk memdudahkan urusan anda untuk mengisi borang permohonan anda secara online menggunakan telefon anda ataupun komputer riba anda.

sudahkan anda membuat SEMAKAN STATUS i-SINAR KATEGORI 2 

 

CARA BUAT KEMASKINI NO TELEFON KWSP SECARA ONLINE

Setelah peranti anda sudah mempunyai aplikasi yang disarankan untuk di install, kini tiba masa untuk kami kongsikan cara buat kemaskini no telefon KWSP secara online.

 

 1. Langkah pertama adalah anda mesti memuat turun borang  i-Akaun KWSP.
 2. Untuk memudahkan urusan anda, anda hanya perlu klik pautan yang dikongsikan iniuntuk anda terus ke laman web dan dapat muat turun borang i-Akaun KWSP tersebut.
 3. Anda perlu isi maklumat peribadi anda dengan lengkap dan betul pada borang yangtelah anda muat turun tadi.
 4. Selepas anda selesai proses mengisi borang tersebut, anda perlu simpan dokumen tersebut dengan nama berikut :

iakaundaftar_Borang_<NAMA ANDA SENDIRI>

 1. Kemudian anda perlu menyediakan Salinan MyKad @ kad pengenalan anda (bahagian depan dan bahagian belakang)
 2. Anda perlu Simpan dokumen tersebut dengan nama berikut :

iakaundaftar_MyKad_<NAMA ANDA SENDIRI>

 1. Langkah seterusnya, anda perlu menangkap [email protected] anda memegang MyKad anda untuk tujuan pengesahan dan bukti kepada pihak KWSP.
 2. Selepas selesai menangkap [email protected], anda haruslah memegang MyKad anda dan tangkap gambar sekali lagi, pastikan gambar anda adalah jelas, terang dan anda perlu simpandengan nama berikut :

iakaundaftar_Swafoto_<NAMA ANDA SENDIRI>

 1. Seterusnya, anda perlu menyediakan juga dokumen akaun penyata bank simpanan (bank statement) anda sebagai bukti kepada pihak KWSP.
 2. Simpandengan format berikut :

iakaundaftar_Bank_<NAMA ANDA SENDIRI>

 1. Selepas selesai semua proses berikut, anda perlu memuat naik @ upload kesemua dokumen anda ke aplikasi Google Drive anda agar dokumen anda selamat dan tidak hilang.
 2. Selepas itu, anda perlu emelkan kesemua dokumen anda yang telah anda muat naik keGoogle Drive tadi kepada e-mel rasmi KWSP
 3. Anda boleh terus tekan [email protected].
 4. Tahniah, anda sudah membuat kemaskini no telefon KWSP anda secara online.

Kemaskini no telefon secara online ini amat memudahkan anda kerana anda tidak perlu lagi ke kios KWSP dan ke pejabat KWSP terutamanya musim pandemik sekarang ini.

Ramai telah memohon i-sinar, tetapi ramai membuatKESILAPAN PERMOHONAN I-SINAR 

ketahuilah SENARAI KESILAPAN SEMASA BUAT PERMOHONAN i-sinar

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

sila hubungi pihak KWSP di talian 03-8922 6000 atau melayari https://www.kwsp.gov.my/ untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 

42 thoughts on “KEMASKINI NO TELEFON KWSP : CARA BUAT KEMASKINI NO TELEFON KWSP SECARA ONLINE”

 1. No telefon yg lama x sdh diguna..(hilang) No telefon skrg yg sya guna No 01114136102.. terima kasih

  Balas

Leave a Comment