MEDICAL CHECK UP(Berapa Kos & Lokasi Klinik)

CARA BUAT FULL MEDICAL CHECK UP(Berapa Kos & Lokasi Klinik)

Kepada anda yang ingin membuat pemeriksaan kesihatan atau medical check up, sudah semestinya anda ingin mengetahui kadar kos yang terlibat dan lokasi klinik yang tersedia. Disini kami akan kongsikannnya, semoga membantu.

APA ITU MEDICAL CHECK UP

Medical Check Up adalah merupakan aktiviti pemeriksaan kesihatan yang menyeluruh. Ini bermakna seseorang yang menjalankan aktiviti pemeriksaan ini akan menjalani pelbagai peringkat peperiksaan. Bermula dari sekadar rundingan perubatan atau temu bual dengan doktor, memeriksa sejarah perubatan, hingga memeriksa organ-organ penting dalam dan luar badan.

KENAPA PERLU MELAKUKAN MEDICAL CHECK UP

Dengan melakukan pemeriksaan ini, diharap sebarang masalah kesihatan atau penyakit yang dihidapi seseorang dapat dikesan lebih awal. Dengan cara itu, perancangan kaedah rawatan dan rawatan yang sesuai dapat dijalankan dengan segera dan penyakit tidak berkembang menjadi lebih teruk.

Tujuan melakukan Check Up adalah:

  • Ketahui keadaan perubatan semasa dengan teliti.
  • Kesan segera penyakit yang mungkin dihidapi tetapi tidak menyebabkan gejala.
  • Mengetahui risiko masalah kesihatan yang mungkin timbul pada masa hadapan.

JENIS MEDICAL CHECK UP

Berikut adlaah merupakan Jenis Check up yang baisa dilakukan:

  • Pemeriksaan Fizikal
  • Tinggi dan Berat (BMI)
  • Tekanan Darah
  • Kolesterol
  • Saringan Cancer

PROSEDUR MEDICALCHECK UP

Berikut adalah merupakan prosuder Check Up:

TahapProsedurKeterangan
1Pemeriksaan Riwayat Medis

 

Sebagai tahap awal, doktor akan melakukan sesi wawancara dengan pasien untuk mengetahui kondisi kesehatan saat ini dan riwayat medis yang pernah dialami serta keluarga.

 

Pertanyaan yang umumnya ditanyakan oleh dokter adalah gaya hidup pasien dan jenis makanan yang sering dikonsumsi.

2Pemeriksaan Tanda-tanda Vital

 

Selepas selesai temuduga dengan pesakit, doktor akan memeriksa tanda-tanda vital badan. Beberapa tanda vital yang diperiksa oleh doktor termasuk degupan jantung, kadar pernafasan, suhu badan, dan tekanan darah.
3Pemeriksaan fizikal

 

Koktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, bermula dari posisi berdiri, duduk, hingga baring. Beberapa perkara yang diteliti oleh doktor ialah berat dan tinggi, keadaan badan dari kepala hingga kaki, keadaan kulit, kuku dan rambut, serta mengetuk atau menekan bahagian badan tertentu untuk mengetahui kesakitan pesakit.

 

Tambahan pula, hidung, mata, telinga, dan organ dalaman akan diperiksa oleh doktor menggunakan otoskop dan juga stetoskop. Untuk menentukan kekuatan otot, doktor akan mengarahkan pesakit melakukan aktiviti atau pergerakan tertentu. Bagi keadaan kemaluan lelaki, doktor akan memeriksa zakar dan buah zakar untuk melihat potensi jangkitan, keradangan, hingga perubahan saiz.

 

Bagi wanita, semua organ pelvis, bermula dari faraj, ovari, vulva, dan rahim akan diperiksa untuk mengesan sebarang masalah kesihatan atau jangkitan seksual. Doktor juga akan memeriksa payudara untuk mengesan kemunculan kanser atau ketumbuhan. Nodus limfa juga akan diperiksa dengan meraba lipatan, seperti pangkal paha dan ketiak.

4Pemeriksaan Sokongan untuk Mengukuhkan Diagnosis

 

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan am di atas, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan untuk menguatkan diagnosis jika perlu.

 

Beberapa pemeriksaan sokongan ini ialah pemeriksaan makmal, pemeriksaan pengimejan (x-ray dan ultrasound), elektrokardiografi atau rekod jantung, dan pap smear.

KADAR HARGA MEDICAL CHECK UP SWASTA

Kadar harga anggran bermula RM80 – RM 1000. Ini kerana bergantung kepada Klinik Swasta setiap kawasan yang anda kunjungi

KADAR HARGA MEDICAL CHECKUP KLINIK KERAJAAN

Untuk mengetahui kadar harga atau caj yang dikenakan di klinik kerajaan, anda boleh merujuk ke klinik terdekat atau merujuk website rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia https://www.moh.gov.my/

LOKASI KLINIK FULL MEDICAL CHECK UP

Berikut adalah merupakan semakan lokasi klinik yang melaksanakn check up:

Klinik KerajaanBoleh hadir di mana-mana klinik kesihatan berhampiran anda
Klinik SwastaBoleh semak di sini https://maps.google.com/

KESAN MEDICAL CHECKUP

Setiap pemeriksaan dalam pemeriksaan perubatan mempunyai kegunaan dan faedahnya, serta risiko kesan sampingan, walaupun jarang berlaku. Sebagai contoh, pemeriksaan sinar-X boleh mendedahkan badan kepada radiasi, walaupun dalam jumlah yang sangat kecil. Oleh itu, doktor akan menilai kelebihan dan kekurangan setiap pemeriksaan yang akan dijalankan.

ARTIKEL LAIN

CARA BUAT SEMAKAN SARINGAN KESIHATAN (HSP) PERKESO GUNA APLIKASI SEHATI

Share your love

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *