PAYUNG RAHMAH(GOLONGAN B40 & MISKIN TEGAR)

PERMOHONAN PROGRAM PAYUNG RAHMAH (GOLONGAN B40 & MISKIN TEGAR)

Berita baik kepada warga penduduk di Malaysia, kini Kerajaan akan memperkenalkan program Payung Rahmah bagi membantu golongan B40 bersedia mendepani isu kos sara hidup yang dijangka lebih serius tahun ini. Disini kami akan kongsikan eleman bantuan yang disediakan, semoga emmbantu.


APA ITU PROGRAM PAYUNG RAHMAH

Program  ini adalah inisiatif berfokus selama enam bulan yang menyentuh golongan B40 dan miskin tegar, yang jika tidak dibantu bimbang keadaan ekonomi global yang dijangka begitu serius tahun ini menyebabkan golongan ini akan terkesan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memaklumkan program ini adalah langkah jangka pendek bagi mengurangkan beban sara hidup golongan itu dalam tempoh enam bulan ini, dengan ia dijangka dilaksanakan dalam tempoh 100 hari.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memaklumkan bahawa program ini nanti akan turut membabitkan kerjasama dengan Kementerian Ekonomi, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan dan Kementerian Pengangkutan.

KELAYAKAN PROGRAM PAYUNG RAHMAH

Antara kelayakan asas bagi permohonan bantuan ini adalah diberikan kepada golongan seperti berikut:

 • Golongan B40
 • Miskin tegar

TUJUAN PROGRAM PAYUNGRAHMAH

Tujuan program ini merupakan  sebagai persediaan membantu beban ditanggung rakyat terjejas dalam menghadapi isu kos sara hidup. Dengan adanya inisiati ini diharap dapat membantu rakyat meneruskan kehidupan seharian dalam keadaan ekonomi dunia yang semakin mencabar ketika ini.

ELEMEN BANTUAN PROGRAM PAYUNGRAHMAH

Berikut adalah merupakan elemen yang tersedia menerusi program ini bagi membantu golongan B40 iaitu:

 1. Bakul Rahmah
  • Pemberian bakul makanan yang akan diberikan pada setiap bulan.
 2. Barangan Rahmah
  • Barangan Rahmah pula merupakan pakej 10 barangan asas yang dijual pada harga lebih rendah untuk golongan B40.
 3. Kafe Rahmah
  • Khusus bagi pelajar universiti bagi mendapatkan makanan pada harga lebih murah dengan pelajar susah akan dibantu.
 4. Jualan Murah Rahmah
  • Perincian tentang elemen ini akan diumumkan lebih lanjut pada Selasa ini, 10 Januari 2023.

CARA PERMOHONAN PROGRAM PAYUNG RAHMAH

Kepada pemohonan yang berkelayakan dan ingin membuat permohonan, maklumat lanjut mengenai program ini yang akan diperincikan lebih lanjut lagi pada.10 Januari 2023 (Selasa). Cara permohonan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut mengenai program ini yang akan diperincikan lebih lanjut pada.10 Januari 2023 (Selasa) atau boleh melayari portal rasmi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup di pautan https://www.kpdnhep.gov.my/ms/

ARTIKEL LAIN

Permohonan & Semakan Bantuan Tunai Rakyat (BTR )

Share your love

2 Comments

 1. Saya nama seperti dibawah ingin mengadu bahawa, selama ini suami saya yg mendpt BRIM walaupun dia berkerja. Saya jobless 3 thn disebabkan isu kesihatan. Dia seorang tidak bertanggungjawab dan tidak memberi duit utk perbelanjaan rumah dan pelajaran anak saya. ( Dia bapa tiri kpd anak saya ). Sekrg kami sdh berpisah semenjak ( Dec 2022 ) dan saya sdh apply cerai melalui yayasan bantuan peguam shah alam.Saya ingin memohon STR bagi pihak saya, disebabkan perceraian kami masih dlm proses saya menghadapi masalah utk apply . Nama suami saya Subramaniam a/l Mariappan ( 640724085229 ) . Saya berterima kasih klu pihak tertentu dapat menolong saya. 🙏 Saya tidak pasti bila kes perceraian kami akan selesai , memandangkan saya menghadapi masalah kewangan utk membyr duit kepd peguam saya buat masa ini . 😔

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *