Permohonan Rumah PPRT Sarawak

Bagaimanakah Cara Apply Rumah PPRT di Sarawak?

Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) adalah inisiatif untuk menyediakan bantuan kepada golongan miskin tegar dan miskin. Program ini terbahagi kepada dua skop utama, iaitu pembinaan rumah baru dan baik pulih rumah sedia ada.Bagaimanakah cara buat Permohonan Rumah PPRT di Sarawak?

1. Bina Rumah Baru

Bantuan pembinaan rumah baru diberikan kepada mereka yang tidak memiliki rumah atau rumah yang sudah uzur, tidak selamat diduduki, atau tidak ekonomik untuk dibaiki. Spesifikasi rumah termasuk:

  • Semenanjung Malaysia: Rumah 3 bilik (660 kaki persegi) dengan harga RM56,000.
  • Sabah, Sarawak, dan Wilayah Persekutuan: Rumah 3 bilik (660 kaki persegi) atau rumah panjang (715 kaki persegi) dengan harga RM68,000.

Syarat permohonan termasuk pemilikan tanah sendiri atau mendapat kebenaran menggunakan tanah dari tuan tanah yang mempunyai pertalian darah dengan pemohon atau tanah kerajaan.

2. Baik Pulih Rumah Sedia Ada

Baik pulih termasuk penyelenggaraan, penambahbaikan, dan “requisition”. Bantuan yang diberikan adalah RM13,000 untuk Semenanjung Malaysia dan RM15,000 untuk Sabah, Sarawak, dan Wilayah Persekutuan Labuan. Pemohon perlu mendapat kebenaran menggunakan tanah jika rumah mereka berada di atas tanah milik orang lain atau tanah kerajaan.

Kelayakan Pemohon

Kumpulan sasaran PPRT termasuk Ketua Isi Rumah (KIR) yang dikenal pasti sebagai miskin tegar atau miskin berdasarkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa. Syarat-syarat lain termasuk berdaftar dengan Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih) dan mendapat pengesahan dari agensi-agensi kerajaan atau jawatankuasa setara di peringkat negeri atau Kementerian.

Keutamaan Kepada

Keutamaan diberikan kepada:

  • Warga emas
  • Orang Kelainan Upaya (OKU)
  • Ibu bapa tunggal dengan tanggungan ramai
  • Mangsa bencana berskala kecil seperti kebakaran

Cara Memohon Rumah PPRT Sarawak

Borang permohonan PPRT boleh dimuat turun di laman web KPLB. Selepas mengisi borang, pemohon perlu menghubungi pejabat KPLB untuk langkah seterusnya.

Dengan menyusun maklumat ini, diharapkan lebih mudah untuk memahami syarat-syarat dan proses permohonan bagi Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Share your love

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *