Saham Peladang Dividen Nafas(Reset Akaun Ahli)

Anda mempunyai saham Peladang?Ingin membeli Saham Peladang untuk dapatan Dividen Nafas?Dah buat semakan akaun anda untuk check berapa peratus dividen yang bakal diterima.

dividen saham peladang 2023,cara beli saham peladang,dividen saham peladang 2024,saham nafas,skim pelaburan khas peladang,nafas malaysia,akaun peladang,kelebihan jadi ahli pertubuhan peladang

Berapa Peratus Kadar Dividen Saham Peladang 2023?

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) telah mengumumkan agihan kadar dividen Skim Pelaburan Khas Peladang (SPKP) iaitu Dana Peladang Kebangsaan (DPK) bagi tahun kewangan berakhir 2023. Agihan ini mencakup sembilan peratus daripada keuntungan bersih, yang terdiri daripada enam peratus dividen, tiga peratus bonus untuk pelaburan pertama RM50,000, dan satu peratus hibah untuk akaun simpanan biasa Al-Wadiah DPK. Keseluruhan komitmen bayaran adalah sebanyak RM12.2 juta yang melibatkan hampir 8,500 pelabur. Pengumuman ini telah dibuat oleh Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu dalam satu majlis pada hari ini.

DPK mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM16.2 juta dengan keseluruhan agihan dividen dan bonus sebanyak RM12.2 juta bagi tempoh yang sama. Menteri Sabu menyatakan keyakinannya dalam peranan NAFAS dan keberhasilannya dalam membayar dividen kepada pemegang sahamnya, terutamanya ahli peladang. Dia menggalakkan ahli-ahli pertubuhan peladang untuk melabur bersama SPKP-DPK untuk meningkatkan ekonomi pertanian.

Muhammad Faris Arriffin, Pengurus Besar NAFAS, mengumumkan bahawa DPK telah menganjurkan Kempen Penambahan Pelaburan SPKP-DPK (Go Invest) yang berjaya menarik pelaburan sebanyak RM36.3 juta pada tahun 2023. DPK juga sedang mengeksplorasi pelaburan baru dan menawarkan perkhidmatan pembiayaan serta pelaburan usahasama untuk projek pertanian. Mereka telah melancarkan kemudahan web portal MyDPK dan aplikasi mudah alih bagi memudahkan transaksi.

Go Invest DPK

Pelbagai kempen telah dilaksanakan untuk mempromosikan keahlian baru dan pelaburan DPK, termasuk Kempen JomPAY bersama AmBank Islamic Sdn Bhd 2023, Go Invest DPK 2023-2024, dan Kempen Tambah Ahli 2024. DPK terus menawarkan perkhidmatan kewangan, pembiayaan, dan pelaburan yang menguntungkan bagi para pelabur peladang di seluruh negara.

Permohonan Ahli Pertubuhan Peladang

Syarat-syarat Menjadi Ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK):

 1. Berumur 18 tahun ke atas.
 2. Warganegara Malaysia.
 3. Bermastautin dalam kawasan pengendalian PPK.
 4. Mengambil bahagian dalam pengeluaran pertanian/ternakan atau mendapat pendapatan daripada aktiviti pertanian/ternakan atau menguasai mana-mana daripada faktor-faktor pertanian dan ternakan.

Proses Untuk Menjadi Ahli PPK:

Melalui Borang:

 1. Muat turun borang permohonan.
 2. Kunjungi PPK di kawasan anda.
 3. Dapatkan borang permohonan menjadi ahli.
 4. Isi borang permohonan.
 5. Serahkan borang kepada PPK.
 6. Setiap permohonan hendaklah disertakan bayaran masuk dan saham sebagaimana ditetapkan mengikut Perlembagaan PPK.
 7. Pertimbangan dan kelulusan Jemaah Pengarah PPK.
 8. Sijil atau kad keahlian dikeluarkan.
 9. Ahli boleh menikmati haknya sebagai ahli.
 10. Jika sesuatu permohonan ditolak, pemohon bolehlah membuat rayuan kepada Pendaftar dalam masa 14 hari dan Pendaftar akan membuat keputusan muktamad.

Secara Atas Talian:

 1. Layari www.pklik.lpp.gov.my.

PERTANYAAN LANJUT Saham Peladang

Sebarang pertanyaan lanjut berkenaan perkhidmatan berikut boleh berhubung :-

 1. Akaun Simpanan Biasa Al-Wadiah DPK & Skim Pelaburan Khas Peladang (SPKP)- DPK [email protected]
 2. Pembiayaan Berjangka, Sewa Beli Jentera, Kemudahan Kredit Berputar & Projek Usahasama/Modal Teroka [email protected]
 3. Pemasaran [email protected]

Artikel Lain > BUDI AGRI KOMODITI (Permohonan Subsidi Tunai

Leave a Comment