Sarawak Day 2024 Hari Kemerdekaan Sarawak(Acara Program Sambutan)

Pengenalan Sarawak Day 2024

Setiap tahun pada 22 Julai, penduduk Sarawak bersiap sedia untuk menyambut Sarawak Day Hari Sarawak 2024, sebuah cuti umum yang memberi peluang untuk merayakan warisan dan kemajuan negeri ini. Pada tahun 2024, tarikh bersejarah ini jatuh pada hari Isnin, membuka peluang untuk ‘long weekend’ yang memanjangkan rehat bersama keluarga dan rakan-rakan.

Hari Sarawak bukan sekadar cuti umum, tetapi ia juga merupakan satu-satunya hari kelepasan am yang menonjolkan identiti dan sejarah Sarawak sejak merdeka pada 1963. Ia mengingatkan rakyat akan perjuangan untuk kebebasan dan hak-hak istimewa negeri ini dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Sambutan ini tidak hanya merayakan pencapaian ekonomi dan kemajuan sosial, tetapi juga mengukuhkan semangat kebangsaan dan perpaduan di kalangan komuniti Sarawak.

Senarai Cuti Sempena Hari Sarawak

Berikut adalah jadual cuti sempena Hari Sarawak 2024:

TarikhKeterangan
Sabtu, 20 JulaiCuti Hujung Minggu
Ahad, 21 JulaiCuti Hujung Minggu
Isnin, 22 JulaiHari Sarawak 2024

Acara dan Program Sambutan Sarawak Day 2024

Sambutan Hari Sarawak 2024 akan diadakan di Tapak Lapangan Terbang Lama dengan berbagai acara menarik yang dirancang untuk memukau pengunjung dari pelbagai latar belakang. Antara acara utama termasuk ‘Fun Ride’ sejauh 15 kilometer di Dewan Suarah Bintulu, dan sesi townhall di Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu yang akan diketuai oleh tokoh-tokoh penting Sarawak.

Berikut adalah program dan acara sambutan Hari Sarawak 2024 yang telah dijadualkan:

TarikhMasaAcaraPenggerak
20 Julai 202410:00 pagiMajlis Kesyukuran (bagi agama-agama lain)Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Dr Pengguang Manggil dan Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (UNIFOR)
21 Julai 20246:00 petangMajlis Kesyukuran di Masjid Assyakirin BintuluTimbalan Menteri Pembangunan Wanita dan Kanak-Kanak Datuk Rosey Yunus dan Jabatan Agama Islam Sarawak
22 Julai 20247:00 pagi‘Fun Ride’ di Dewan Suarah Bintulu sejauh 15 kilometerTimbalan Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak Datuk Dr Ripin Lamat serta Jabatan Belia dan Sukan
22 Julai 20242:00 petangSesi townhall di Universiti Putra Malaysia Kampus BintuluTimbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Datuk Sebastian Ting serta BDA
22 Julai 20248:00 malamAcara kemuncak Perhimpunan Hari Sarawak 2024 di Tapak Lapangan Terbang LamaTimbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Pemantauan Buruh, Imigresen dan Projek) Datuk Gerawat Gala, Timbalan Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Dato Majang Renggi serta Unit Protokol, Istiadat dan Pengurusan Acara Sarawak (UPPANS) serta Pejabat Residen dan Pejabat Daerah Bintulu

Destinasi Menarik di Sarawak

Sambutan Hari Sarawak juga menjadi peluang terbaik untuk meneroka keunikan dan keindahan Sarawak. Antara tempat-tempat menarik yang patut dikunjungi termasuk Kuching dengan tarikan seperti Waterfront dan Muzium Sarawak, serta Miri yang terkenal dengan Taman Negara Gunung Mulu dan Pantai Tusan yang mempesonakan.

Mengukuhkan Semangat Komuniti dan Pembangunan

Acara-acara seperti perarakan, pameran kebudayaan, dan konser semasa sambutan ini membawa bersama komuniti Sarawak dari berbagai latar belakang untuk berkongsi semangat perpaduan dan kebanggaan kebudayaan. Sambutan ini juga memberi tumpuan kepada inovasi dan pembangunan dengan menonjolkan usaha-usaha penerokaan tenaga hijau seperti hidrogen dan alga.

Kesimpulan

Hari Sarawak bukan sahaja merayakan sejarah dan identiti negeri ini tetapi juga mempromosikan pembangunan mampan dan inovasi untuk masa depan yang lebih cerah. Ia adalah masa untuk menghargai sumbangan pemimpin dan rakyat dalam membangunkan Sarawak serta untuk meraikan pencapaian bersama. Bagi maklumat lanjut tentang acara dan aktiviti sempena Hari Sarawak 2024, layari laman web rasmi atau ikuti media sosial Jabatan Penerangan Negeri Sarawak.

Artikel Lain

eTANI Sarawak Daftar Permohonan Skim Bantuan Petani

Share your love

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *