SEMAKAN KEPUTUSAN STPM (Cara Check Result Online & SMS)

SEMAKAN KEPUTUSAN STPM (Cara Check Result Online & SMS)

STPM amat diiktiraf oleh banyak universiti di peringkat antarabangsa, terutamanya universiti di negara-negara Komanwel dan juga Amerika syarikat dan Ireland. Kebanyakan universiti menganggap keputusan STPM sama dengan sijil A-level. Kepada calon STPM 2022, kini anda boleh menyemak keputusan anda. Disini kami akan kongsikan cara semakan keputusan STPM, semoga membantu.

APA ITU STPM?

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau Malaysian Higher School Certificate dalam bahasa Inggeris merupakan peperiksaan prauniversiti yang diduduki oleh pelajar Malaysia. Peperiksaan ini dulu dikenali sebagai Higher School Certificate (HSC). STPM adalah salah satu daripada dua sistem prauniversiti yang utama untuk kemasukan universiti awam Malaysia. Sistem yang lain pula adalah program matrikulasi yang dianjurkan oleh Kementerian Pelajaran.

GRED STPM

STPM menggunakan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) sistem.Terdapat 11 gred, Antaranya adalah

 • A,A-
 • B +, B, B-,
 • C +, C, C-,
 • D + dan D

F sebagai gred gagal. Mata gred bagi setiap gred ini adalah antara 4.0 dan 1.0, A menjadi 4.0 dan D-menjadi 1.0. Gred F memberikan satu titik gred 0.

Mulai tahun 2012 dan seterusnya, titik PNGK bagi setiap subjek dikenali sebagai Point Pelajaran Gred (SGP) manakala titik PNGK keseluruhan untuk semua subjek akan dikenali sebagai “Gred Subjek Keseluruhan”.

Selaras dengan pelaksanaan sistem modular STPM mulai tahun 2012, MEC akan melaksanakan sistem taksiran baru bagi setiap mata pelajaran STPM.

TARIKH SEMAKAN KEPUTUSAN STPM 2022

keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun 2022 akan diumumkan pada Khamis, 13 JULAI 2023.  Calon-calon boleh mengakses keputusan masing-masing bermula jam 11.30 pagi

CARA SEMAKAN KEPUTUSAN STPM

Berikut adalah merupakan kaedah untuk calon menyemak keputusan STPM iaitu:

Semakan Secara Online (Portal MPM)

 1. Layari pautan MPM: https://stpm.mpm.edu.my/stpmK
 2. Semakan boleh dibuat mulai 13 Julai 2023 pada jam 11.30 pagi.

   


Semakan SMS

 • Sila taip : STPM<jarak>No.K/P>AngkaGiliran dan hantar ke 15888.
 • Semakan melalui SMSM boleh dilakukan bermula jam 11.00 pagi.

Semakan Manual

 • Bagi calon yang tidak mempunyai capaian Internet, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) atau Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan pihak sekolah akan mengenal pasti mereka dan memaklumkan kaedah sesuai mendapatkan keputusan berkenaan.

CARA RAYUAN PENYEMAKAN SEMULA KEPUTUSAN STPM

Kepada calon yang ingin membuat semakan keputusan STPM tersebut, calon boleh emmbuat permohonan  rayuan semakan semula pada tarikh yang ditetapkan setelah keputusan diumumkan seperti langkah-langkah berikut.

 1. Bayar Online
  • Anda perlu membeli pin MEC (pin number) di pautan berikut: https://mypay.com.my/web/mpm/
  • Bayaran permohonan Rayuan Semak Semula adalah RM50.00 bagi satu matapelajaran.
  • Pastikan calon menerima email resit pembayaran daripada MyPay setelah melakukan pembayaran. PIN NUMBER boleh diperolehi dalam resit tersebut.
 2. Mohon Online
  • Isi borang permohonan penyemakan semula keputusan STPM secara atas talian di pautan berikut: https://mecea.mpm.edu.my/SS_STPM/
  • Masukkan PIN yang anda perolehi dan pilih kertas yang ingin disemak semula.
  • Calon dikehendaki mencetak Penyata Permohonan Rayuan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan sebagai bukti permohonan telah berjaya.
 3. Keputusan
  • Semak keputusan Rayuan Penyemakan Semula Keputusan STPM selepas 20 hari bekerja dari tarikh tutup permohonan melalui pautan berikut: https://mecea.mpm.edu.my/SS_STPM/

TARIKH KEPUTUSAN RAYUAN SEMAKAN SEMULA STPM 

Semak keputusan Rayuan Penyemakan Semula Keputusan STPM selepas 20 hari bekerja dari tarikh tutup permohonan

MAKLUMAT LANJUT

Bagi mendapatkan maklumat lanjut tentang semakan STPM, anda boleh rujuk laman web rasmi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) di pautan berikut:

ARTIKEL LAIN:

Leave a Comment