CARA SERVIS AIRCOND RUMAH SENDIRI (DIY Baiki Penghawa Dingin Kurang Sejuk & Bocor)

Utama / SERVIS AIRCOND RUMAH / CARA SERVIS AIRCOND RUMAH SENDIRI (DIY Baiki Penghawa Dingin Kurang Sejuk & Bocor)

CARA SERVIS AIRCOND RUMAH SENDIRI (DIY Baiki Penghawa Dingin Kurang Sejuk & Bocor)

Pada masa kini, kebanyakkan rumah semestinya mempunyai aircond disebabkan cuaca yang panas. Tetapi anda seharusnya mengetahui cara penjagaan aircond ini supaya sentiasa sejuk dan terjaga. Disini kami akan kongsikan cara untuk servis aircond sendiri, semoga membantu.

 

KENAPA AIRCOND PERLU DISERVIS

  • Memanjangkan jangka hayat
  • Udara bersih
  • Menjimatkan elektrik
  • Kesan masalah kerosakan lebih awal
  • Nasihat pakar
  • Keselamatan

 

PERALATAN DIPERLUKAN UNTUK SERVIS AIRCOND RUMAH

Berikut adalah merpakan peralatan yang perlu anda sediakan terlebih dahulu:

  • Screw driver
  • Berus yang bersih (seeloknya vacuum)
  • Air conditioner cleaner. (digunakan sekiranya perlu)
  • Kain untuk mengelap.
  • Tangga

 

CARA SERVIS AIRCOND RUMAH SENDIRI

Berikut adalah merupakan cara DIY servis aircond rumah:

Langkah 1

  • Tutupkan suis aircond terlebih dahulu.
  • Buka filter dan cover filter serta cooling coil ni dengan cara tarik perlahan-lahan ke atas. Sebelah lagi pun buat macam tu juga.
  • Seterusnya buka casing aircond , terdapat 2 ke 3 biji skru ikut jenis dan brand aircond. Lepas dah buka skru, buka casing dengan cara tarik dari sebelah atas casing ke atas dan kemudian tarik ke arah anda (cara nya lebih sama pelbagai jenama)SERVIS AIRCOND RUMAH

Langkah 2

  • Buka flap angin yang swing tu.
  • Pastikan buka yang tengah dulu dengan tolak kaki flap ke belakang keluar dari holder tu.
  • Kemudian tarik kaki flap sebelah kiri keluar perlahan-lahan dan keluarkan flap dari motor flap sebelah kanan tu.lgkh 2

Langkah 3

  • Sekiranya room temperature sensor jenis yang ada sekali dekat cooling coil, cabutkan dari cooling coil tu dulu supaya senang nak cuci cooling coil.lgkh 3

Langkah 4

  • Buka flap angin yang boleh adjust kiri kanan ni. (Cara buka mengikut jenis jenama aircond, bagi jenama Sharp ni, tolak setiap klip tu ke atas untuk buka)lgkh 4

Langkah 5

  • Cucikan blower tersebut (sekiranya berhabik dan berkarat menyebabkan angin perlahan)
  • Sekiranya kotoran terlalu teruk, anda boleh menyembur menggunakan aircond cleaner.
  • Nota:
    • Pastikan semasa cucii jangan sampai tertekan fin cooling coil tu.
    • Sekiranya guna berus, pastokan berus ke atas dan ke bawah ikut alur fin tu.
    • Sekiranya guna air conditioner cleaner, sembur dan biarkan dia keluarkan semua kotoran-kotoran tu, then sembur guna pressure air.
  • Anda boleh on kan suis untuk menguji sama anda angin dari blower laju atau tidak.lgkh 5

Langkah 6

  • Setelah siap semuanya, pastikan anda pasang kembali mengikut turutan masa buka tadi.
  • Pasang flap kiri kanan dlu, pastu flap swing atas bawah, pastu pasang casing. Pastikan casing masuk rapat elok baru skru balik.
  • Akhir sekali pasang balik cover filter tu dengan hanya tekan masuk.lgkh 6

 

ARTIKEL LAIN

CARA REPAIR PETI SEJUK(DIY Baiki Peti Ais Tiba-Tiba Kurang Sejuk & Bocor)

CARA REPAIR MESIN BASUH (DIY Baiki Tak Boleh Wash & Spin)

CARA REPAIR TV(DIY Baiki Belang-Belang/Tak Keluar Gambar)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *