SKIM CAKNA SURI:DAFTAR, PERMOHONAN & BORANG BANTUAN SURI RUMAH RM100

SKIM CAKNA SURI:DAFTAR, PERMOHONAN & BORANG BANTUAN SURI RUMAH RM100

SKIM CAKNA SURI

 

 

APA ITU SKIM CAKNA SURI?

SKIM CAKNA SURI

Kerajaan Negeri Kelantan telah memperkenalkan satu bantuan bagi menghargai surirumah di negeri tersebut iaitu Cakna Suri 2020.

KADAR BANTUAN SKIM CAKNA SURI

Menerusi skim ini, suri rumah yang layak akan menerima bantuan one-off RM100 daripada kerajaan negeri.

Jumlah penerima untuk skim ini adalah terhad kepada 150 penerima bagi setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).

 

Tarikh permohonan boleh dilakukan pada 4 Julai 2021 sehingga 10 Julai 2021.

SEMAKAN SYARAT KELAYAKAN

Berikut adalah syarat kelayakan bagi pemohon :

  1. Suri rumah sepenuh masa.
  2. Berumur 54 tahun dan ke bawah.
  3. Mempunyai 3 orang anak atau lebih di bawah tanggungan.
  4. Menetap di negeri Kelantan.
  5. Berpendapatan RM1500 dan ke bawah.

CARA PERMOHONAN SKIM CAKNA SURI

Permohonan boleh dibuat menerusi langkah-langkah berikut:

  1. Layari link ini https://docs.google.com/forms/d/12OCIxHqW6SiDBPWHVDZPTvIU71Pjlq71aiZGL4bsy9o/edit
  2. Klik butang ‘Next.’
  3. Isi maklumat setiap paparan dengan lengkap dan klik butang ‘Next’ dibawah.
  4. Bagi paparan terakhir, klik butang ‘Submit’ untuk menghantar permohonan.

SOALAN LAZIM

Jika saya berumur 54 tahun ke bawah adakah saya layak untuk memohon ?

Tidak. Skim ini hanya layak bagi pemohon berumur 54 tahun ke atas sahaja.

Adakah permohonan   perlu dibuat secara online?

Ya. Semua permohonan perlu dibuat secara atas talian melalui link yang telah diberikan.

Saya menetap di Kuala Lumpur tetapi saya lahir di Kelantan Adakah saya boleh memohon skim ini?

Tidak. Kelayakan bagi skim ini hanya suri rumah yang tinggal di Negeri Kelantan sahaja.

Jika permohonan saya tidak layak adakah saya boleh membuat rayuan SKIMCAKNA SURI?

Tidak. Semua permohonan akan diproses dan tiada proses rayuan sekiranya pemohonan pemohon adalah tidak diterima atau tidak layak.

Bagaimakah cara nak check penghapusan hutang peneroka FELDA?

MAKLUMAT LANJUT DAN PERTANYAAN

Sekiranya berminat, pemohon boleh menghubungi melalui whatsapp Unit Pembangunan Keluarga di talian 013-983 6915.

14 thoughts on “SKIM CAKNA SURI:DAFTAR, PERMOHONAN & BORANG BANTUAN SURI RUMAH RM100”

  1. Saya seorang ibu tungal tangungan 4orang saya tak kerje ade sakit darah kuman block d otak sy sebela mata tak nampa dan sebela telinga tak dengar sebab tu saya tak dapat kerje plz help me with my kids saya B40 keluarge

    Balas
  2. Saya tidak pernah minta apa apa bantuan bkp…sedangkan sy ada ssm g masih aktif cuma dah x meniaga mcm dulu adakah sy masih boleh daftar…atau sy dah x ada peluang.

    Balas
  3. Selamat sejatar Sy seorang ibu tungal tetapi Sy tidak dapat cerai daripada sumai bekas Sy , sekarang Sy 5 tahun tingal negari Selangor sumai bekas Sy seorang negari sembilan. Sekarang Sy tidak dapat bantuan Dan berim pun Sy tidak dapat Sy tingal rumah adik Sy Dan anak Sy emak berumur 65 nya .Sy berkerja did hospital did bahagian makan members makan Dan menucuci mangok,phik boleh tolong a Sy Sy 5 anak tetapi dekat Sy seorang anak sjh ada .

    Balas

Leave a Comment