TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)

 

TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)

TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)

Pernahkah anda membuat penukaran no telefon yang baharu. Mungkin anda menukar nombor baharu atas beberapa faktor dan urusan peribadi. Sudah semestinya penukaran no telefon tersebut akan memberikan kesan kepada urusan perbankan maya anda kerana akan menyebabkan urusan penghantaran TAC akan mengalamimasalah. Bagi perkongsian kali ini, kami akan berkongsikan cara untuk buat kemaskini dan tukar nombor telefon BSN anda. Hal ini amat penting bagi memudahkan transaksi online banking BSN anda.

BSN  juga boleh buat urusan beli  NO PIN UPU BSN 

 

PERSEDIAAN SEBELUM TUKAR NO TELEFON BSN

Jika anda merupakan seorang pelanggan BSN. Anda tidak lagi dibenarkan untuk membuat penukaran nombor telefon melalui mesin ATM BSN.

Jika anda ingin membuat urusan pertukaran nombor telefon bagi kegunaan perbankan internet myBSN di https://www.mybsn.com.my/mybsn/login/login.do

Anda hanya boleh dilakukan melalui kaunter cawangan BSN yang berhampiran.

Pendaftaran hanya boleh dilakukan melalui portal myBSN dalam tempoh 24 jam selepas urusan kemaskini maklumat yang dilakukan melalui kaunter cawangan BSN.

Buat juga permohonan  SKIM PERUMAHAN BELIA BSN :SEMAK STATUS, KELAYAKAN & CARA MOHON

 

SYARAT SEBELUM TUKAR NO TELEFON BSN

Anda perlu tepati syarat-syarat berikut sebelum membuat kemaskini nombor telefon anda di cawangan BSN. Antaranya adalah seperti berikut:

  • Nombor telefon baru anda.
  • Kad debit atau ATM
  • MyKad anda
  • Wang secukupnya

 

 

CARA TUKAR NO TELEFON BSN

Berikut merupakan perkongsian cara tukar nombor telefon BSN secara ringkas.

Hadirkan diri ke cawangan BSN yang berdekatan

  1. Anda hanya boleh tukar nombor telefon anda di cawangan BSN sahaja. Anda perlu hadir ke bank BSN.
  2. Kemudian, anda perlu berjumpa dengan pegawai Bank BSN
  3. Nyatakan sebab kehadiran untuk tukar nombor telefon anda.
  4. Anda akan diberikan borang untuk mengemas kini nombor telefon anda. Sekiranya anda ingin mengemas kini alamat dan email juga, anda boleh lakukan sekaligus.
  5. Isi borang dengan teliti dengan memasukkan makluat yang tepat dan benar.
  6. Sekiranya anda telah mengemas kini nombor telefon anda tapi masih mengalami masalah, anda boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan BSN di 1300 88 1900.
  7. Setelah selesai, anda boleh mencuba untuk membuat transaksi di portal perbankan internet myBSN.

 

PERKHIDMATAN YANG BOLEH DILAKUKAN DI MyBSN

Antara perkhidmatan yang terdapat pada perbankan BSN online adalah seperti berikut:

  • Pertanyaan Baki
  • Pemindahan Dana
  • Pembayaran Bil
  • Pembayaran Kad Kredit
  • Pembelian SSP
  • Pembelian Pin
  • dan banyak lagi.

 

 

WAKTU OPERASI BSN

Waktu operasi cawangan BSN di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak ialah Isnin hingga Jumaat sahaja.

Cawangan-cawangan BSN ini dibuka dari jam 9 pagi hingga 4.45 petang.

Waktu rehat

Dari 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang pada hari Jumaat sahaja. Pada hari biasa, waktu rehat hanya 1 petang hingga 2 petang.

Anda boleh rujuk waktu pengoperasian BSN melalui portal rasmi BSN.

 

112 thoughts on “TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)”

  1. Saya nak buat penukaran nombor telefon baru dan e-mail. Nombor telefon lama sudah tidak digunakan lagi. Mohon bantuan segera.

    Balas
  2. Assalamualaikum ..saya nak minta tolong boleh tukarkan nombor hp baru tak ?saya nak guna tuk TAC .nombor baru saya 0174813084

    Balas
  3. Saya dah ke BSN untuk tukar no Tel baru. Masalahnya di sini setiap kali saya cuba daftar internet banking no Tel yg tertera adalah no tel lama. Minta bantuan

    Balas
  4. Asalamualaikum bole tolong saya kah sebab saya nak tukar nombor telefon untuk bankin online BSN saya ni nombor telefon baru saya,,, 0128148784..

    Balas
  5. Selamat petang bole tolong saya kah sebab saya nak tukar nombor telefon untul bankin online BSN saya ni nombor telefon baru saya,,01114007022

    Balas
  6. sy tak dapat register myBSN kerana number tel yg didaftarkan bukan number sy… kenapa ni boleh berlaku sedang kan sy bagi number yg betul waktu daftar account di counter BSN…tolong tukar kn ke number sy 01119833983

    Balas
  7. saya hairil faqriz bin abdul karim .telah menggunakan talian talifon bimbit yang baru dari 013 kepada 0168827283 dan 0165629582 .Dengan ini saya berharap pihak Bank Simpanan Nasional dapat memudahkan urusan saya dengan menukarkan No talifon bimbit saya yang lama kepada No yang baru.

    Balas
    • Saya degan nama muhamad suhaidi bin haron menukar nombor telifonyang lama.0179610478.nombor yang baru.0176817511.dgan ini saya berharap pihak bank bsn dapat memudahkan urusan saya menkerdit ke acaum bsn saya nombor ekaum.muhamad suhaidi bin haron.bsn 0300741100048715.ni nombor ic.830913035295

      Balas
  8. saya harap dapat membantu menukar no telefon bru.. no lama lupa dah lama hilang so saya nak minta tolong kemaskin no telefon baru saya yang ini 0198158219

    Balas
  9. admon riti
    no kp 940705-12-6261
    bank simpanan nasional
    (saya harap dapat membantu menukar no telefon bru.. no lama lupa tidak ingat,maklum lah daa lama hilang so saya nak minta tolong kemaskin no telefon baru saya yang ini 0198158219
    harap dapat membantu saya

    Balas
  10. Nak tukar no telefon baru untuk buat online bank..
    Nie no telefon baru saya
    0175316728
    No telefon yg lama tmpoh tamat 🙏🏻

    Balas
  11. Assalamualaikum.tolong tukar no hp saya yg sekarang 01140158498.Sbp no hp lama dh xpkai lg.sbp nak buat online bank.

    Balas

Leave a Comment