TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)

TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)

TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)

Pernahkah anda membuat penukaran no telefon yang baharu. Mungkin anda menukar nombor baharu atas beberapa faktor dan urusan peribadi. Sudah semestinya penukaran no telefon tersebut akan memberikan kesan kepada urusan perbankan maya anda kerana akan menyebabkan urusan penghantaran TAC akan mengalamimasalah. Bagi perkongsian kali ini, kami akan berkongsikan cara untuk buat kemaskini dan tukar nombor telefon BSN anda. Hal ini amat penting bagi memudahkan transaksi online banking BSN anda.

BSN  juga boleh buat urusan beli  NO PIN UPU BSN 

 

PERSEDIAAN SEBELUM TUKAR NO TELEFON BSN

Jika anda merupakan seorang pelanggan BSN. Anda tidak lagi dibenarkan untuk membuat penukaran nombor telefon melalui mesin ATM BSN.

Jika anda ingin membuat urusan pertukaran nombor telefon bagi kegunaan perbankan internet myBSN di https://www.mybsn.com.my/mybsn/login/login.do

Anda hanya boleh dilakukan melalui kaunter cawangan BSN yang berhampiran.

Pendaftaran hanya boleh dilakukan melalui portal myBSN dalam tempoh 24 jam selepas urusan kemaskini maklumat yang dilakukan melalui kaunter cawangan BSN.

Buat juga permohonan  SKIM PERUMAHAN BELIA BSN :SEMAK STATUS, KELAYAKAN & CARA MOHON

 

SYARAT SEBELUM TUKAR NO TELEFON BSN

Anda perlu tepati syarat-syarat berikut sebelum membuat kemaskini nombor telefon anda di cawangan BSN. Antaranya adalah seperti berikut:

  • Nombor telefon baru anda.
  • Kad debit atau ATM
  • MyKad anda
  • Wang secukupnya

 

 

CARA TUKAR NO TELEFON BSN

Berikut merupakan perkongsian cara tukar nombor telefon BSN secara ringkas.

Hadirkan diri ke cawangan BSN yang berdekatan

  1. Anda hanya boleh tukar nombor telefon anda di cawangan BSN sahaja. Anda perlu hadir ke bank BSN.
  2. Kemudian, anda perlu berjumpa dengan pegawai Bank BSN
  3. Nyatakan sebab kehadiran untuk tukar nombor telefon anda.
  4. Anda akan diberikan borang untuk mengemas kini nombor telefon anda. Sekiranya anda ingin mengemas kini alamat dan email juga, anda boleh lakukan sekaligus.
  5. Isi borang dengan teliti dengan memasukkan makluat yang tepat dan benar.
  6. Sekiranya anda telah mengemas kini nombor telefon anda tapi masih mengalami masalah, anda boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan BSN di 1300 88 1900.
  7. Setelah selesai, anda boleh mencuba untuk membuat transaksi di portal perbankan internet myBSN.

 

PERKHIDMATAN YANG BOLEH DILAKUKAN DI MyBSN

Antara perkhidmatan yang terdapat pada perbankan BSN online adalah seperti berikut:

  • Pertanyaan Baki
  • Pemindahan Dana
  • Pembayaran Bil
  • Pembayaran Kad Kredit
  • Pembelian SSP
  • Pembelian Pin
  • dan banyak lagi.

 

KEMASKINI MAKLUMAT & NO TELEFON BSN SEBELUM 30 SEPTEMBER 2022

Kepada  para pelanggan BSNanda dikehendaki untuk mengemas kini maklumat terkini (pekerjaan, alamat dan nombor telefon) sebelum 30 September 2022 dimana-mana Cawangan BSN yang berhampiran atau menghubungi Pusat Perhubungan Pelanggan.

Cara Kemaskini di Cawangan BSN:

  • Alamat terkini
  • Majikan terkini
  • Nombor telefon terkini (Pastikan anda membawa kad pengenalan untuk tujuan pengesahan)

Cara Kemaskini melalui Pusat Perhubungan Pelanggan BSN (1-300-88-1900)

  • Alamat terkini
  • Majikan terkini
  • Nombor telefon terkini TIDAK BOLEH dikemaskini melalui panggilan ke Pusat Perhubungan Pelanggan (Anda perlu hadir ke Cawangan BSN dengan membawa bersama kad pengenalan untuk pengesahan)

 

WAKTU OPERASI BSN

Waktu operasi cawangan BSN di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak ialah Isnin hingga Jumaat sahaja.

Cawangan-cawangan BSN ini dibuka dari jam 9 pagi hingga 4.45 petang.

Waktu rehat

Dari 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang pada hari Jumaat sahaja. Pada hari biasa, waktu rehat hanya 1 petang hingga 2 petang.

Anda boleh rujuk waktu pengoperasian BSN melalui portal rasmi BSN.

 

259 thoughts on “TUKAR NO TELEFON BSN (CARA UPDATE NOMBOR TAC DAN BUAT KEMASKINI ONLINE)”

  1. Saya nak buat penukaran nombor telefon baru dan e-mail. Nombor telefon lama sudah tidak digunakan lagi. Mohon bantuan segera.

    Balas
  2. Assalamualaikum ..saya nak minta tolong boleh tukarkan nombor hp baru tak ?saya nak guna tuk TAC .nombor baru saya 0174813084

    Balas
  3. Saya dah ke BSN untuk tukar no Tel baru. Masalahnya di sini setiap kali saya cuba daftar internet banking no Tel yg tertera adalah no tel lama. Minta bantuan

    Balas
  4. Asalamualaikum bole tolong saya kah sebab saya nak tukar nombor telefon untuk bankin online BSN saya ni nombor telefon baru saya,,, 0128148784..

    Balas
  5. Selamat petang bole tolong saya kah sebab saya nak tukar nombor telefon untul bankin online BSN saya ni nombor telefon baru saya,,01114007022

    Balas
  6. sy tak dapat register myBSN kerana number tel yg didaftarkan bukan number sy… kenapa ni boleh berlaku sedang kan sy bagi number yg betul waktu daftar account di counter BSN…tolong tukar kn ke number sy 01119833983

    Balas
  7. saya hairil faqriz bin abdul karim .telah menggunakan talian talifon bimbit yang baru dari 013 kepada 0168827283 dan 0165629582 .Dengan ini saya berharap pihak Bank Simpanan Nasional dapat memudahkan urusan saya dengan menukarkan No talifon bimbit saya yang lama kepada No yang baru.

    Balas
    • Saya degan nama muhamad suhaidi bin haron menukar nombor telifonyang lama.0179610478.nombor yang baru.0176817511.dgan ini saya berharap pihak bank bsn dapat memudahkan urusan saya menkerdit ke acaum bsn saya nombor ekaum.muhamad suhaidi bin haron.bsn 0300741100048715.ni nombor ic.830913035295

      Balas
  8. saya harap dapat membantu menukar no telefon bru.. no lama lupa dah lama hilang so saya nak minta tolong kemaskin no telefon baru saya yang ini 0198158219

    Balas
  9. admon riti
    no kp 940705-12-6261
    bank simpanan nasional
    (saya harap dapat membantu menukar no telefon bru.. no lama lupa tidak ingat,maklum lah daa lama hilang so saya nak minta tolong kemaskin no telefon baru saya yang ini 0198158219
    harap dapat membantu saya

    Balas
  10. Nak tukar no telefon baru untuk buat online bank..
    Nie no telefon baru saya
    0175316728
    No telefon yg lama tmpoh tamat 🙏🏻

    Balas
  11. Assalamualaikum.tolong tukar no hp saya yg sekarang 01140158498.Sbp no hp lama dh xpkai lg.sbp nak buat online bank.

    Balas
  12. Selamat pagi.. Saya nak tanya, kenapa saya masuk passworld online bankin saya tiba ii je cakap passworld salah.. Dah 2kali jadi macam ini.. Saya nak pergi kaunter bsn pn jauh… Sekarang no hp yg tc punya pun dah kena block…

    Balas
  13. Saya mahu menukar no telefon Yang saya pakai didalam bank BSN. Kerana no itu Yang senarai kan dalam akaun saya tu sudah Lama tidak aktif. Jadi saya mahu menukarkan kepada no hp Yang saya pakai sekarang ini..

    Balas
  14. Tolong tukar kan nombor telefon akaun saya. Susah la time2 macam ni. Nak kena q lama sangat. Musim2 mcm ni dah lah tak boleh masuk macam biasa. Mohon jasa baik. PLEASEEE

    Balas
  15. Saya Azizan bin Md Nor
    K/pengenalan : 740401027049
    Account no : 0213029000102917
    Nombor telefon lama didaftarkan :
    0105385118 ( hilang )

    Nombor telefon baru yg perlu di daftarkan : 01135685118 .( Untuk transfer wang dan sbgainya.

    Cimb online saya cuma tukar di mesin ATM saja mengapa bsn tidak.
    Permudahkan kerja pelanggan bsn.

    Balas
  16. Saya alekson anak silun ingin mohon untuk pertukaran no hp yg lama ke yg baru no lama dh hilang no lama saya dh tak ingat
    Ni no yg baru
    0136894021

    Balas
  17. Saya sunta anak bungkong ingin menukar no handphone untuk bsn cik atas nama anak saya regina nyaie anak minggu/0133210414

    Balas
  18. tolong tukar no telepon saya boleh?dulu saya pkai no lama,017***1907 dan sekarng saya pkai no baru,,01124209849,,

    Balas
  19. Hye. Boleh tolong tukarkan nombor telefon saya dekat BSN? Saya nak guna untuk keperluan online banking & TAC NUMBER. Kerja & kemasukan wang pendapatan saya sudah mulai terjejas akibat daripada hal ini kerana SIM kad nombor yg saya register dkt BSN saya hilang bersama phone saya semasa rumah saya dipecah masuk minggu lepas. Nak renew sim pun xboleh sebab bukan register bukan atas nama saya. Semakin mengeruhkan keadaan apabila saya ingin cuba menukarkan sendiri dekat kaunter bank di cawangan BSN berhampiran, permohonan saya untuk mengemas kini nombor telefon ditolak kerana belum mempunyai dos vaksin yg mencukupi. Saya hampir menemui jalan buntu tapi bila saya scrolling komen2 disini, rata2 meninggalkan nombor telefon untuk ditukar? Is it working? Boleh tukar dari sini? Sebab hari ne saya perlu mbuat beberapa transaction melalui online banking & saya hanya mempunyai 1 bank akaun, BSN.
    Saya sangat berharap masalah saya dapat diselesaikan disini.

    Balas
  20. hello boleh tolong tukarkan no telefon saya yang baru 0128650956 saya mahu register untuk online banking,no telefon yang lama saya tidak guna da no tac utk register akan di hantar ke no yang lama.. harap saya akan dapat balasan dlm masa yang terdekat

    Balas
  21. Nak tukar nombor telefon saya yg lama dengan yg baru,ne no HP yg lama 01131074140. So sekarang ne no HP saya yg baru 01140533679

    Balas
  22. Boleh tukarkan no tel lama ke tel baru sebab untuk sya buat transfer online bnkin perlukan tac , tapi KOD TAC saya dihantr ke nom tel yg lama , and nom lama saya tak gunakan , tolong tukar kan no tel baru ,

    Balas
  23. Saya dah hadirkan diri d cawangan bsn utk membuat penukaran no.telefon.pihat kaunter memberitahu bahawa dia dah tolong kemaskini kan no.telefon baru.tp bila saya online bankin no.tac masih d hantar ke no telefon lama.kalau blh tukarkan no.telefon baru saya.ini no baru saya 0102795746

    Balas
  24. Boleh tolong tukar kan no phone baru saya 0148090191.. no lama dah tak aktif.. saya nak ke cawangan bsn x boleh sebab sy jauh di pendalaman,maklum la di tinjar baram sarawak sini mana ada bank..

    Balas
  25. Assalammualaikum saya ingin bertanya boley ka saya menukar nombor yang lama kepada nombor baru..kerana nombor yang lama tidak lagi aktif disebabkan itu saya mahu bertukar pada nombor yang baru
    Nombor baru 0138271700

    Balas
  26. Saya mau gunakan nombor baru kerana nombor yg lama tak aktif lagi (0195782902 nombor lama)
    (0197410582 nombor baru)

    Balas
  27. Boleh tukar nombor telefon saya, ni yang baharu 0132033610..saya sudah tukar dekat kaunter tapi masih belum di update lagi.

    Balas
    • Saya sudah ke cawangan bsn terdekat..minta tolong tukar no hp..tetapi sekrg sudah lebih 24 jam..masih juga Sama..call Pusat Perhubungan Pelanggan BSN (1-300-88-1900) masalah Saya belum selesai..Saya tidak tahu bila akan selesai

      Balas
  28. Assalamualaikum..boleh tak tlg sy tukarkan nom fon yg lama tukar kew nom yg baru..ni nom baru sy puan..
    #01125700169

    Balas
  29. assalamuaikum..sye nk mntak tolong tukar kan no bsn sye yg lama ke yg baru blh..sbab no lama sye da hilang..

    Balas

Leave a Comment