JAMINKERJA PERKESO(Permohonan & Semakan Jamin Kerja Keluarga Malaysia)

JAMINKERJA PERKESO(Permohonan & Semakan Jamin Kerja Keluarga Malaysia)

JAMINKERJA(Permohonan & Semakan Jamin Kerja Keluarga Malaysia)

Seperti semua sedia maklum, pandemik COVID-19 telah memberi kesan yang signifikan kepada pekerjaan dan mata pencarian rakyat, dengan kadar pengangguran telah meningkat sehingga 5.3 peratus pada Mei 2020. Sungguhpun ia kini telah menyederhana dengan kadar 4.6 peratus pada Ogos 2021, hampir 750 ribu saudara-saudari kita yang masih menganggur perlu dibantu.

Oleh itu, mengambil semangat konsep job guarantee, bagi tahun hadapan, Kerajaan di bawah inisiatif Jamin Kerja Keluarga Malaysia (atau JaminKerja) akan menjamin penyediaan 600 ribu peluang pekerjaan dengan peruntukan berjumlah 4.8 bilion ringgit.

Kerajaan melalui PERKESO akan meneruskan usaha pengambilan pekerja melalui inisiatif insentif penggajian JaminKerja dengan sasaran 300 ribu orang dan peruntukan 2 bilion ringgit. Di bawah inisiatif ini, kepada majikan yang mengambil Keluarga Malaysia yang tidak aktif bekerja, Kerajaan akan memberikan insentif sebanyak 20 peratus daripada gaji bulanan bagi tempoh enam bulan pertama dan 30 peratus bagi enam bulan berikutnya tertakluk kepada pekerjaan bergaji 1,500 ringgit ke atas.

Selain itu, bagi menggalakkan majikan menyediakan peluang pekerjaan kepada kumpulan tumpuan seperti OKU, Orang Asli dan banduan pula, Kerajaan akan memberikan insentif sebanyak 30 peratus daripada gaji bulanan bagi tempoh enam bulan pertama dan 40 peratus bagi enam bulan berikutnya tertakluk kepada pekerjaan bergaji 1,200 ringgit ke atas. Bagi menggalakkan wanita kembali bekerja, insentif ini turut dipanjangkan kepada majikan yang menggaji golongan wanita tidak bekerja melebihi 365 hari, ibu tunggal dan suri rumah.

Dalam usaha merangsang pemulihan ekonomi dan meningkatkan mata pencarian, PERKESO menyediakan inisiatif JaminKerja – Insentif Penggajian untuk menggalakkan majikan menyediakan peluang pekerjaan bagi membantu Keluarga Malaysia, terutamanya golongan rentan dan yang tidak aktif bekerja.

 

Apakah JaminKerja PERKESO?

Kerajaan akan menyediakan 600,000 peluang pekerjaan pada tahun hadapan di bawah inisiatif Jamin Kerja Keluarga Malaysia (JaminKerja) yang melibatkan peruntukan berjumlah RM4.8 bilion.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata kerajaan juga akan meneruskan usaha pengambilan pekerja melalui inisiatif insentif penggajian JaminKerja melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dengan sasaran 300,000 orang.

 

Insentif JaminKerja Keluarga Malaysia

Di bawah inisiatif ini, majikan yang mengambil Keluarga Malaysia yang tidak aktif bekerja, kerajaan akan memberi insentif sebanyak 20 peratus daripada gaji bulanan bagi tempoh enam bulan pertama dan 30 peratus bagi enam bulan berikutnya tertakluk kepada pekerjaan bergaji RM1,500 ke atas.

Bagi menggalakkan majikan menyediakan peluang pekerjaan kepada kumpulan tumpuan seperti Orang Kurang Upaya (OKU), Orang Asli dan banduan, kerajaan juga akan memberi insentif sebanyak 30 peratus daripada gaji bulanan bagi tempoh enam bulan pertama dan 40 peratus bagi enam bulan berikutnya, tertakluk kepada gaji RM1,200 ke atas.

 

PERMOHONAN JAMINKERJA PERKESO 2022

Insentif tersebut turut dipanjangkan kepada majikan yang menggaji golongan wanita tidak bekerja melebihi 365 hari, ibu tunggal dan suri rumah sebagai usaha menggalakkan wanita kembali bekerja.

Permohonan bagi Program JaminKerja – Insentif Penggajian telah dibuka mulai 17 Januari 2022.

Program ini menyediakan insentif kewangan kepada para majikan yang membuat pengambilan pekerja baharu dalam kalangan kumpulan sasaran mulai 1 Januari 2022 dengan insentif maksima sehingga RM36,000 bagi setiap pekerja.

Mohon sekarang di https://jaminkerja.perkeso.gov.my.

 

Lain-lain Insentif PERKESO Dalam Bajet 2022

Bajet 2022 menunjukkan keperihatinan Kerajaan untuk terus melindungi golongan pekerja sendiri dan sektor informal di negara ini.

Bagi tahun 2022, antara inisiatif yang akan diteruskan adalah Program Geran Penuh atau Padanan Caruman Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) dengan perluasan liputan perlindungan PERKESO kepada lebih banyak Orang Bekerja Sendiri (OBS) termasuklah golongan artis, orang asli dan penyelia dan petugas Pemulihan Dalam Komuniti.

Bermula tahun 2022 juga, program SPS Lindung akan dijenamakan semula dan dipecahkan kepada 9 kategori baharu berdasarkan jenis pekerjaan OBS.

Pendekatan ini diambil bagi melindungi golongan pekerja yang mudah terjejas akibat pandemik COVID-19, sekaligus menambahbaik liputan perlindungan sosial di Malaysia.

Berikut disenaraikan perluasan dan penambahbaikan inisiatif PERKESO dalam Bajet 2022:

 • Perluasan Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS)
 • Program Kasih Suri Keluarga Malaysia
 • Kenaikan Had Minimum Pencen Keilatan
 • Kenaikan Had Siling Gaji Pencarum
 • Penyelaran Kadar Bantuan Faedah PERKESO

 

CARA PERMOHONAN JAMINKERJA – INSENTIF PENGGAJIAN

Majikan daripada semua kategori industri disaran untuk memohon segera insentif kewangan di bawah program JaminKerja – Insentif Penggajian, 

Tujuan:

 • Insentif ini bertujuan menggalakkan majikan untuk mewujudkan peluang pekerjaan dan mengambil pekerja baharu khususnya buat golongan rentan seperti wanita, Orang Kurang Upaya (OKU) dan golongan belia yang tidak aktif bekerja.

Ciri-ciri Program JaminKerja-Insentif Penggajian:

 • Insentif maksima sebanyak RM36,000 disediakan bagi setiap individu yang diambil bekerja
 • Dibayar dalam tempoh 12 bulan
 • elaun mobiliti RM500 sekali bayar

Syarat Kelayakan JaminKerja-Insentif Penggajian:

 1. Majikan yang berdaftar dengan PERKESO sebelum 1 Januari 2022
 2. Membuat pengambilan baharu dalam kalangan perantis, gradua, golongan mudah terjejas termasuk OKU, bekas tentera, bekas banduan, warga emas serta penggangur am

Cara Permohonan:

Tarikh Tutup Permohonan JaminKerja-Insentif Penggajian:

 • Permohonan ditutup pada 30 Jun 2022.

 

Maklumat Lanjut & Pertayaan

Untuk makluman, informasi dan FAQ terkini bagi bantuan dalam BAJET 2022 yang melibatkan PERKESO akan dimaklumkan dari semasa ke semasa di laman web rasmi PERKESO.

Sila rujuk saluran berikut untuk sebarang pertanyaan:

Facebook : Pertubuhan Keselamatan Sosial

Telefon : 1-300-22-8000

Laman web: http://www.perkeso.gov.my/ atau https://www.perkeso.gov.my/bajet-2022.html

E-mel: [email protected]

 

SOALAN LAZIM

Bilakah program JAMINKERJA dilaksanakan?

Bermula tahun 2022

Berapakah bayaran gaji program JAMINKERJA ini?

pekerjaan bergaji 1,500 ringgit ke atas

Apakah kelebihan jika majikan mengambil Keluarga Malaysia yang tidak aktif bekerja?

Kerajaan akan memberikan insentif sebanyak 20 peratus daripada gaji bulanan bagi tempoh enam bulan pertama dan 30 peratus bagi enam bulan berikutnya tertakluk kepada pekerjaan bergaji 1,500 ringgit ke atas.

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Maklumat lanjut tentang pembentangan bajet 2022 boleh dilayari di laman web Kementerian Kewangan Malaysia di pautan berikut:

https://budget.mof.gov.my/ms/

 

ARTIKEL LAIN

PROGRAM E-START (Cara Daftar Bantuan Ewallet RM150 Untuk Belia)

bkm.hasil.gov.my (LINK DAFTAR LOGIN PERMOHONAN SEMAKAN STATUS BANTUAN KELUARGA MALAYSIA)

3 thoughts on “JAMINKERJA PERKESO(Permohonan & Semakan Jamin Kerja Keluarga Malaysia)”

Leave a Comment