SEMAKAN STATUS BAYARAN BSP 3.0:CARA KEMASKINI BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021

SEMAKAN STATUS BAYARAN BSP 3.0:CARA KEMASKINI BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021

SEMAKAN STATUS BAYARAN BSP 3.0

Kepada rakyat negeri Sabah,Kerajaan Negeri Sabah melancarkan Bantuan Sabah Prihatin (BSP 3.0) berjumlah lebih RM154.83 juta sebagai peruntukan bagi membantu mereka yang terjejas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

 

APA ITU BSP 3.0?

 

Antaranya yang menarik aadalah RM300 sekali beri yang akan memanfaatkan  penerima dan akan diagih tidak lama lagi kepada kumpulan sasaran melalui lapan kementerian di negeri itu selain Pejabat Tugas-Tugas Khas dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu.

 

Bantuan one-off RM300 itu membabitkan seramai 370,432 penerima manakala bantuan bakul makanan adalah sebanyak 343,665.

 

Bantuan Sabah Prihatin 3.0 itu adalah bantuan tambahan kepada RM238,369,318 juta yang sudah diagihkan menerusi Bantuan Sabah Prihatin 1.0 dan 2.0, sejak hujung tahun lalu.

 

SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN RM300 BSP 3.0

 

Bantuan RM300 diperuntukkan kepada golongan berikut:

  • Kategori miskin, miskin tegar & e-Kasih
  • Usahawan mikro dan kotej
  • Penjaja Kecil
  • Pemandu bas, lori, teksi, institusi memandu, pemandu bot dan pemohon baharu.
  • Nelayan, petani, pekebun sawit (MPOB), pekebun kecil koko, pekebun kecil LIGS, penternak , pekebun kecil KPD, (pekebun / penternak) dan pekebun kecil LKTNS
  • Pemandu pelancong, penggiat seni, Divemaster, Malim gunung dan Porter (sektor pelancongan)

 

CARA KEMASKINI BSP 3.0 

Berdasarkan makluman daripada orang awam,mereka gagal menerima bayaran kerana tidak membuat kemaskini BSP.

Kemaskini disini bermaksud,jika nama anda berdaftar dengan jabatan contohnya MPOB, LIGS, KPD, LKTNS,anda perlu kemaskini data dengan jabatan tersebut.

Antara maksud yang perlu dikemaskini adalah bank dan nombor akaun bank yang aktif,nombor telefon dan maklumat status.

Ia akan membantu proses pembayaran nanti.

 

SEMAKAN STATUS BAYARAN RM300 BSP 3.0

 

Berikut ialah langkah-langkah ringkas untuk buat semakan status bayaran BSP 3.0 bagi kedua-dua kategori Bujang dan Isi Rumah:

  • Layari portal rasmi Bantuan Sabah Prihatin di sini: https://bkn-covid.sabah.gov.my/bsp-semak/
  • Masukkan Nombor Kad Pengenalan, Tidak perlu masukkan tanda sempang atau dash (-) Contohnya, 800100105253
  • Tick Saya bukan robot
  • Tekan butang SEMAK
  • Maklumat berkenaan status bayaran akan terpapar di skrin

CONTOH STATUS BSP 3.0

Berikut adalah contoh/maksud status permohonan/pembayaran BSP 3.0:

  • STATUS PERMOHONAN BSP 3.0 GAGAL/TIDAK LULUS
    (Maksudnya permohonan BSP anda gagal)
  • STATUS PERMOHONAN BSP 3.0 LULUS
    (Maksudnya permohonan BSP anda lulus dan akan menerima bayaran di akaun yang didaftarkan)
  • STATUS PEMBAYARAN BSP 3.0 BERJAYA KREDIT
    (Maksudnya pembayaran BSP anda ke akaun berjaya,tunggu duit masuk)
  • STATUS PEMBAYARAN BSP 3.0 GAGAL KREDIT
    (Maksudnya pembayaran BSP anda ke akaun gagal,sila tuntut duit anda di BSN bila dimakluman kelak)

SOALAN LAZIM

 

Bilakah bayaran bantuan BSP 3.0?

Bantuan Sabah Prihatin 3.0 akan diagihkan dalam masa terdekat yang merangkumi pembayaran secara tunai one-off RM300, pengurusan Program Perumahan Rakyat (PPR) dan bantuan kepada pelajar institusi pengajian swasta dan awam.

 

Siapakah yang agihkan bantuan ini BSP 3.0?

Bantuan Sabah Prihatin itu akan diagihkan menerusi lapan kementerian, selain Pejabat Tugas-Tugas Khas dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) kepada golongan sasaran masing-masing.

 

Bayaran BSP 3.0 masuk dalam akaun bank?

Tidak dimaklumkan samada duit akan terus masuk dalam akaun bank atau tidak, pengagihan Bantuan Sabah Prihatin akan dibuat melalui 8 kementerian, selain Pejabat Tugas-Tugas Khas dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) kepada golongan sasaran masing-masing.

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika anda perlukan maklumat lanjut semakan status bayaran BSP 3.0, sila layari laman web https://bantuan.covid19.sabah.gov.my/

48 thoughts on “SEMAKAN STATUS BAYARAN BSP 3.0:CARA KEMASKINI BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021”

  1. Saya pada masa ini sedang korentin di rumah dari tarikh 15hb jun 2021 hingah 28hb jun 2021, taman puri warisan inanam kk.

    Balas
  2. Saya sedang tidak bekerja sebab tempat bekerja pkpd 15hb hinggah 28hb jun2021di kg tobur rampain menggatal kk

    Balas
  3. Saya skrg ni tk tau apa nk buat..
    tk ada krja. makan minum mgkin sehari dua ni bekalan habis. tolong la saya dan anak isteri. tk dpt saya luahkan keadaan saya skrg ni.

    Balas
  4. Macamana untuk kemas kini, saya suda masuk semua link tapi tiada link untuk kemas kini, bila saya masukan nombor ic pada semakan status , nama saya tida berdaftar, saya pun orang sabah juga.. kenapa susa sangat mau kemaskini?
    Bagi link yang ngam la ba supaya orang dapat update..

    Balas
  5. Saya Dari 1.0 tidak menerima bantuan ini sehinggah sekarang pada hal ada memohon/di mana silap di mana badan yang harus bertangungjwab..cuba beri perhatian kepada pihak berwajib!!

    Balas
    • Claim d bank BSN makcik..
      Bawa IC mu ke Sana..
      Lebih baik cek online dlu samada Lulus Ka tidak..klu Lulus pigi Kamu d bsn

      Balas
  6. Kenapa saya semak kad pengenalan tidak wujud bantuan sabah 3.0..saya sudah daftar e kasih pada 19/3/2021 di pejabat daerah kota belud sabah.tapi saya tidak terima bantuan sedangkan saya tidak berkerja.

    Balas
  7. Bagai mna ingin tahu nama sdh berdaftar atau belum….ic sy 12,tpi lama menitap d seminanjung,dan skrng masi d seminanjung

    Balas
    • Mcam mana mau kemaskini bantuan COVID ne.. lulus tapi harus kemas kini.. da call no yg sepatutnyaa.. kadang nda d angkat kadang line busy..kadang2 langsung tak dapat…

      Balas
  8. Mcmna mo rujuk semua bantuan yg gagal kredit.. .dr bsp 1.0 gagal kredit bsp 2.0….msi buli tuntut kaitu call pun busy sllu

    Balas
  9. Salam..kpada yg berkenaan mnguruskn bntuan covid sabah ni..minta la kerjasama mudahkn la urusan penduduk sabah…kita2 jua ba ni..smua pun perlu masa skrg keras btul khidupan..harap bg la penerangan yg btul2..lg satu pndapat sya klu bntuan ni bagian sabah sja…hntarla wakil di stiap tmpat untuk cr penerima..hnya pndapat la…tq..

    Balas
  10. Pengurusan pembayaran dan penunaian Bsp 3.0 sabah,dari pertengahan jun hingga awal julai belum selesai membuat pembayaran,sgt lemah dan lembab lah. Rumusan cadangan:”TUKAR ATAU TAMBAH STAFF DI SETIAP UNIT BAHAGIAN PENGURUSAN B.S.P 3.0 “

    Balas
  11. Bantuan covid Sabah ni kurasa MCM dlm jayakan.menteri cakap billion ringgit dah diagihkan pada rakyat.tapi sampai skrg rakyat ternanti2.lagi teruk kerajaan skrg ni bantuan bakul pun tiada..tukar kerajaan pun sama juga malahan lagi teruk.Nombor telefon yg diberikan UTK kemaskini semua nya sibuk dlm talian…tiada urusan bantuan Sabah ni,hanya menyusahkan rakyat.

    Balas
  12. Saya berdaftar dengan e kasih Dan pekebun kecil Ligs,tapi bila saya semak maklumat anda tidak wujud dia bilang,bagimana saya mau update maklumat saya

    Balas
  13. Tidak adakah laman web yg boleh kita rujuk untuk kita update atau kemas kini data peribadi kita terutamanya akaun bank agar mudah untuk kita kreditkan bantuan bsp tu? Ini dpt memudahkan semua ahli utk kemaskini data masing2 terutamanya sekarang ini negara di landa pendemik covid 19. Ini jg dpt menghalang drpd penularan covid 19.sekian

    Balas
  14. status bayaran bantuan saya LULUS tapi kena suruh kemaskini. sy call nombor yg kena suruh call, balik2 kana cakap talian sibuk. JADI APA YANG SAYA BUAT, SAYA P BANK BSN CAKAP MAU AMBIL BANTUAN 2.0, PADA 28.6.2021, lps tu org yg di kaunter BSN tu kata kena pergi kemaskini maklumat di pejabat daerah papar sbb sy org kinarut. sy p pejabat daerah papar pada 1.7.2021 ckp di kaunter bantuan lulus tpi mau kemaskini, pastikan print sedia tu bukti semakan bhwa yg bantuan kamu lulus. photostate siap2 kasi tingu di kaunter, then next isnin tu sy prgi BSN ambil bantuan RM300 tu. HARAP MEMBANTU.

    Balas
  15. saya sudah menghubungi no pon yg tertera di status semakan tapi tidak brjaya disebabkan line busy dan tiba line trputus sendiri

    Balas
  16. Selamat petang kenapa orang sabah yang kerja di semenanjung tak di bagi BSP
    Tak pilih kasih pulak tahun orang sabah yang kerja di semenanjung dapat
    Ini tahun tak dapat

    Balas
  17. Hari tu sya cik (LULUS) dan masa sepatutnya saya ambil sehinga 13 julai 2021. Tetapi kawasan tempat kami tinggal sedang pkpd dan tidak dibenarkan keluar. Jadi macam mana tu sekarang sya cik balik tertulis di sana. (MAKLUMAT ANDA TIDAK WUJUD)

    Balas

Leave a Comment